Varkenskennis+benutten+voor+coronastrijd
Blog
© Marjolein van Kilsdonk

Varkenskennis benutten voor coronastrijd

De druk bezette agenda van menigeen is ineens angstaanjagend leeg geworden. De sneltrein van het dagelijkse werk en routines vertraagt. We worden overspoeld met coronanieuws. Ik denk een bijzondere tijd die we nooit gaan vergeten. Interessant is om te zien hoe we vanuit een stikstofcrisis overgaan in een maatschappij waar nu de focus ligt op 'overleven'. Alle zeilen moeten worden bijgezet.

In de varkenshouderij weten we al lang dat hygiëne onlosmakelijk verbonden is met gezondheid. De gedachtepatronen van de overheid zijn dan ook erg herkenbaar en kunnen we terugvinden op onze bedrijven en in de stal. De overheid smeekt ons om thuis te blijven, 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast moeten we extra aandacht besteden aan onze hygiëne: was je handen minimaal twintig seconden en met zeep.

Ook in de supermarkten worden er persoonlijke maatregelen genomen, zoals het schoonmaken van de winkelwagentjes. Een veelgebruikt hulpmiddel door verschillende mensen en daardoor een risicovol contactpunt.

Bij de varkens kijken we ook hoe we contact kunnen vermijden tussen diergroepen. Of ze juist wel in contact te laten komen, zodat ze immuniteit opbouwen. We weten in de sector veel van ziekteoverdracht in grotere groepen. Wij zijn continu bezig om na te denken over hoe looplijnen op de bedrijven zijn, besmettingen plaatsvinden en we extra maatregelen kunnen nemen om dit te beperken. We weten ook dat bij varkens niet alle gezondheidsproblemen opgelost kunnen worden met alleen een vaccin. De oplossing zit helaas namelijk niet altijd in een potje.

Neem bijvoorbeeld PRRS. Hier is het superbelangrijk een goede combinatie in te zetten van vaccinatiestrategie met biosecuritymaatregelen. Als je het goed aanpakt, is het mogelijk PRRS-vrije dierstromen te creëren. Heb je lak aan hygiëne, dan kun je het wel vergeten en blijft PRRS door je bedrijf verspreiden.

Daarom mensen, verspreid deze kennis. Deze week wordt het mooi weer en is het natuurlijk aantrekkelijk om erop uit te gaan. Maar deze coronastrijd gaan we niet alleen winnen met een vaccin dat er nu ook nog niet eens is. Het is cruciaal thuis te blijven, contact te vermijden en extra aandacht te besteden aan hygiëne. Deze harde lessen hebben wij al geleerd in de sector en zo persoonseigen gemaakt dat we niets anders weten dan zo te handelen. Laten we deze kennis dan ook inzetten om elkaar gezond te houden.

Marjolein van Kilsdonk
vrouw van een varkenshouder

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer