Een+snel+veranderende+wereld
Blog
© Varkens Archief

Een snel veranderende wereld

De wereld verandert snel. Waar ik een maand geleden nog zorgeloos carnaval liep te vieren, misschien achteraf gezien maar goed ook, wordt nu alles afgeblazen. Geen congressen, geen beurzen, niet meer de grens over, zelfs niet meer naar school en zoveel mogelijk thuiswerken.

De kwetsbaren in de samenleving maken zich terecht druk. In de supermarkt ontstaan zo langzaamaan taferelen uit het voormalige Sovjettijdperk. Veel mensen denken het coronavirus voor te blijven met wc-papier. Het opvallendst is dat alle lang houdbare zuivelproducten en dierlijke eiwitten zeer populair zijn.

Het is maar goed dat we alle boeren nog niet hebben afgeserveerd in dit landje met de stikstofcrisis. We hebben trouwens ook weer schone lucht sinds de vliegtuigen weer aan de grond staan en iedereen maximaal vanuit huis werkt. De dieraantallen zijn nog steeds net zo hoog als een half jaar geleden. Dat geeft toch te denken.

Het aantal passagiers vanaf Schiphol is vanaf 1997, het jaar met de meeste varkens trouwens, van 31,0 miljoen naar 71,7 miljoen toegenomen. Een toename van 230 procent. En dan krijgen we er een bult stikstof en corona voor terug.

Nu gun ik iedereen een vakantie ver weg, maar laat in ieder geval duidelijk zijn dat het wegsaneren van de voedselproductie in Nederland geen antwoord is op deze snel veranderende wereld. Laat het de mensen meer bewust maken dat globalisering ook een schaduwzijde heeft en waar het in tijden van nood echt op aan komt. Wees zuinig op onze sterke positie in de voedselketen. Je moet toch niet denken aan wat er gebeurt als de voedselvoorziening echt kritiek wordt.

En dan heb je nog de mensen die propageren dat vaccineren allemaal onzin is. Die krijgen nu een demonstratie van het effect van een vaccinvrije wereld. Laat dit een oproep zijn om ons gezond boerenverstand te gebruiken. Dank aan de boeren voor het volhouden van onze schappen in tijden van crisis.

Rutger Jansen
varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer