Weinig+meldingen+over+varkens+bij+Vertrouwensloket
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

Weinig meldingen over varkens bij Vertrouwensloket

Het aantal meldingen bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren vanuit de varkenshouderij is in 2019 constant gebleven. Negen procent van de 129 meldingen betreft een varkensbedrijf.

Bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren kan iedereen, al dan niet anoniem, een melding doen over een verdenking van dierverwaarlozing. Dan begint de belangrijke taak van het Vertrouwensloket: het contact leggen met de veehouder en de helpende hand bieden bij het oplossen van de problemen.

Vaak is een verminderde dierzorg namelijk een signaal dat het niet goed gaat met de veehouder. Eenzaamheid, financiële problemen, maatschappelijke drukdierziekten, er kan van alles aan de hand zijn. Het Vertrouwensloket biedt de veehouder dan ook van advies bij het oplossen van de problemen.

UIt de problemen

Het advies van het Vertrouwensloket helpt een groot deel van de veehouders om uit de problemen te komen. Toch lukt dat niet altijd zomaar. Zo’n 24 procent van de bedrijven valt in herhaling. Er zijn volgens het Vertrouwensloket ook meer bedrijven die een intensievere, langdurige begeleiding nodig hebben om uit het dal te komen.

Vorig jaar hebben de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP)en Agrivaknet, (vereniging van agrarisch bedrijfsadviseurs) zich aangesloten bij het Vertrouwensloket. Dat kan volgens het Vertrouwensloket leiden tot meer aandacht voor dierzorg in met name de varkens- en pluimveehouderij. De verwachting is dat het aantal meldingen vanuit deze sectoren hierdoor kan stijgen.

Er komen bij het Vertrouwensloket ongeveer evenveel meldingen binnen van burgers als van erfbetreders. Burgers melden in 76 procent van de gevallen anoniem, bij de erfbetreders is dat 48 procent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer