Matrix+Walsen+Technologie+houdt+zeug+fit
Achtergrond
© De Heus

Matrix Walsen Technologie houdt zeug fit

Kijken naar de consistentie van mest levert veel informatie over de darmgezondheid van de zeug op. ‘Het aanbieden van voldoende vezels van de juiste kwaliteit in premium voeders houdt ze fit, gezond en hoogproductief’, zegt Albert Timmerman. ‘Daarom investeren wij in selectieve bewerking van grondstoffen. Productietechnologie Matrix Walsen Technologie laat zeugen beter presteren.’

De juiste mest met structuur. Dat is wat Albert Timmerman, nutritionist en productmanager varkens bij De Heus, in elke levensfase van de zeug wil zien. ‘Tijdens de opfok, in de dracht, rondom het werpen en gedurende de lactatieperiode is dat een teken van een gezonde werking van het maag-darmkanaal’, zegt hij. ‘De maaggezondheid is te sturen met vezels. Daarom kiezen wij bij onze premium zeugenvoeders bewust voor de ideale deeltjesgrootte in de korrels.’

Het optimaal voeden van hoogproductieve zeugengenetica vergt continu krachtinspanning van de diervoederproducent. Alles moet kloppen. Een optimale eiwit-, zetmeel-, vitaminen- en mineralenvoorziening en een juist aanbod van vezels.

‘Vezelrijke grondstoffen goed in het zeugenvoer krijgen, is een kunst’, stelt Timmerman. ‘Bronnen van eiwit en energie moeten fijngemalen worden. Als vezelrijke grondstoffen hetzelfde proces doorlopen, gaat een deel van de functie van de vezels en de waarde voor de darmgezondheid verloren. Een juiste verdeling van grof en fijn in de korrels moet daarom in de voerfabriek gebeuren.’

‘Het effect van een optimale vezelstructuur gaan varkenshouders in hun stallen zien’

Optimale voerbenutting

Met een hamermolen met grovere zeven is nooit de optimale vezelwerking te behalen. ‘Voldoende vezels zijn noodzakelijk voor de maaggezondheid’, weet de nutritionist. ‘Een structuurrijke brij in de maag zorgt ervoor dat enzymen en maagsappen voldoende lang in kunnen werken en er een goede pH-verdeling is. Ook de passagesnelheid naar de darmen verloopt geleidelijk, waardoor de buffering beter is en de voervertering verbetert. Daardoor komt er nauwelijks onverteerd eiwit in de dikke darm terecht.’

Daarnaast dienen vezels als voedselbron voor bacteriën achter in het darmkanaal. ‘Via fermentatie ontstaan vetzuren die de gezondheid en het gedrag van de dieren beïnvloeden. Zeugen waarbij de fermentatiecapaciteit van de dikke darm optimaal wordt benut, zijn rustig en fit en willen presteren.’

Verschillende maaltechnieken

Het uit elkaar trekken van de bewerking van de verschillende grondstoffen is daarom het antwoord van De Heus. In Nijkerk wordt al ruim anderhalf jaar premium zeugenvoer gemaakt door gebruik te maken van twee verschillende maaltechnieken. De eiwit- en zetmeelrijke grondstoffen worden in de hamermolen fijngemalen. De vezelrijke grondstoffen in de voerreceptuur worden apart afgewogen en via een walsenstoel-installatie gestuurd.

‘Deeltjes zijn na het walsen grover en de vezels blijven intact’, benadrukt Timmerman. ‘Zo’n aparte processtap is uniek bij de productie van varkensvoer. Het is een investering en legt druk op de productiecapaciteit.’

De grondstofstromen komen na die twee verschillende bewerkingsstappen bijeen in de mixer en vervolgens worden de gangbare vervolgprocessen doorlopen. Deze nieuwe manier van produceren noemt De Heus de Matrix Walsen Technologie (MWT).

De afgelopen periode heeft volgens de nutritionist naast vezelkennis nog meer inzicht in de grondstoffen opgeleverd. ‘We hebben ons enorm gefocust op de vezels en daarbij zijn we zeer kritisch naar de grondstoffen gaan kijken. We kiezen nog bewuster voor leveranciers en locaties waar onze grondstoffen vandaan komen. Niet alleen om nutritionele parameters, maar ook om de fysieke eigenschappen van het product. Met het verschil in maal- en walstechniek komen die zeer goed tot hun recht.’

Ook is Timmerman met collega’s in onder meer Denemarken op hoogproductieve zeugenbedrijven gaan kijken hoe die het doen. ‘Elke dag leren we bij en kunnen we onze klanten verder helpen bij het hoger leggen van de productielat en de bigkwaliteit.’

Investeren in presteren

De gunstige ervaringen in de praktijk met het selectief bewerken van de grondstoffen heeft een vervolg gekregen. De Heus heeft geïnvesteerd in de voerfabriek in Veghel. Een walsenstoel is in de bestaande productielijn geïnstalleerd. ‘Echt maatwerk. Het was passen en meten, ook om de bunkers en de bakweger erboven te krijgen’, zegt de nutritionist.

‘Vanaf begin april bevatten alle premium zeugenvoeders naast geschoonde granen en een constante samenstelling een optimale vezelstructuur. Daarmee sturen we op fitheid, diergezondheid en topprestaties van zeugen en bigvitaliteit. Het verschil gaan varkenshouders in hun stallen zien.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer