Best+beschikbare+legale+euthanasatietechniek
Nieuws
©

Best beschikbare legale euthanasatietechniek

Volgens Europese regelgeving is het toegestaan om jonge dieren tot 5 kilo uit hun lijden te verlossen met een ‘krachtige en nauwkeurige slag op de kop met ernstig hersenletsel tot gevolg’. Het euthanaseren kan diervriendelijker en humaner. De Tweede Kamer heeft de motie aangenomen om de best beschikbare, legale technieken in te gaan zetten als routinemethode op veebedrijven.

De PvdA-Kamerleden Moorlag en Kerstens dienden de motie in, die op 12 december in stemming werd gebracht. Een ruime Kamermeerderheid (131 van 150 stemmers) schaarde zich achter die motie. De 19 tegenstemmen werden uitgebracht door D66-Kamerleden.
EU-regelgeving bepaalt uit oogpunt van dierenwelzijn dat dieren onnodig leed en lijden moet worden bespaard. Moorlag en Kerstens stelden in hun motie dat de kopslag bij biggen niet als routinemethode mag worden toegepast. Ze verzoeken de regering dan ook het toepassen van de best beschikbare, legale technieken als routinemethode op bedrijven te bevorderen.

Varkens in Nood hekelt al jarenlang de hoge biggensterfte in de economisch gedreven varkenshouderij. De organisatie vind zolang de veehouderij nog niet is veranderd en er wél betere methoden beschikbaar zijn om biggen uit hun lijden te verlossen om die dan ook in de praktijk toe te passen. De Anoxia methode, waarbij biggen met stikstofgas worden bedwelmd en dan sterven is een stuk minder dieronvriendelijk dan het bedwelmen met CO2-gas zoals in slachthuizen, of het doodslaan tegen een muurtje of op hokrand. Hoe cru het ook klinkt, het dierenleed wordt er iets minder door, meldt Varkens in Nood. Het is goed om over de methode van sterven te spreken.

Lees ook dit ervaringsverhaal uit de praktijk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer