Niet+kado%C2%A0
Blog
©

Niet kado 

December is een maand van kado’s. Van gezelligheid, samen zijn en vieren. Het is ook een maand van terugkijken op het afgelopen jaar. Wat is er gebeurd, wat ging goed? Wat had er anders of beter gekund? En daarmee is december ook meteen de maand van vooruit kijken: wat gaan we het komend jaar doen? Kabbelt het rustig voort of moet het roer volledig om? 

Ik denk dat ik wel kan raden dat het bij velen van u niet zal gaan over ‘het kabbelt rustig voort’. Er staan grote veranderingen op stapel in de sector. Misschien heeft u al ingetekend voor de saneringsregeling. Misschien twijfelt u nog. Wellicht wilt u juist uitbreiden, maar hoe gaat u dan aan alle eisen voldoen? En zelfs als u niet uitbreidt, moet u daarover besluiten nemen. 

Er komt financiële ondersteuning beschikbaar. Per varkensrecht 151 euro in Zuid en 52 euro in Noord. Bedrijven die stoppen leveren hun rechten in en ontvangen een vergoeding voor het waardeverlies van hun stallen. Hoe groter de geuroverleast, hoe groter de kans op toekenning van financiële middelen. De consequentie is dat er geen weg meer terug is. Vanaf het voorjaar 2020 moeten bedrijven gaan leegdraaien. 

Bedrijven die door willen, moeten investeren in emissiebeperkende maatregelen. Ook daar komen grote subsidiebedragen voor beschikbaar. Maar het zal gaan om ingrijpende aanpassingen en investeringen in innovatieve systemen, die zich nog niet altijd bewezen hebben in de praktijk. Zekerheid is er allerminst. 

December mag dan de maand zijn van de giften, het zal allemaal niet vanzelf gaan. Voor de buitenwereld lijkt het allemaal misschien gemakkelijk, zo zal het allerminst voelen. Ook voor mij zal 2020 in het teken staan van verandering. Wat ik voor nu alvast wil zeggen: geniet van de mooie momenten in december. Want wat er ook gebeurt volgend jaar: we krijgen het niet kado. 

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer