
©
Ruim 20 jaar op een rij is de wereldproductie van vlees blijven groeien. Dit jaar zal voor het eerst een daling van 1 procent optreden. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China is de belangrijkste oorzaak, schrijft de FAO. Wereldwijd wordt pluimveevlees het meest gegeten.
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties schat dat de productie van runderen, schapen, pluimvee en varkens dit jaar zal uitkomen op 335 miljoen ton karkasequivalent. Dat is 1,0 procent lager dan de vleesproductie in 2018. Varkensvlees is meestal goed voor meer dan een derde van de wereldwijde vleesproductie, gevogelte voor 39 procent en rundvlees voor 21 procent.
Krimp in China
De mondiale daling van de vleesproductie wordt veroorzaakt door een verwachte krimp van ten minste 20 procent van de varkensvleesproductie in China. Dit land is goed is voor bijna de helft van de wereldproductie van varkensvlees. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest is de pluimveeproductie in China snel opgevoerd. De pluimveevleesproductie zal op jaarbasis met 17 procent groeien. Hierdoor wordt de daling van de totale vleesproductie van China beperkt tot 8 procent.
Meer pluimveevlees
De wereldwijde productie van pluimveevlees is hoger dan dat van varkensvlees en dat verschil zal dit jaar toenemen. In Argentinië, Brazilië, de Europese Unie en de Verenigde Staten breidt de pluimveehouderij zich uit.
Ook de wereldhandel in vleesproducten zal in 2019 flink groeien. De inschatting van de FAO is 6,7 procent groei. Er ook is een trend waar te nemen dat er wereldwijd meer voedingsproducten worden verhandeld.
Meest gelezen
Blogs

'Ne goeie big!'
30-01-2023

'Wat de boer kent, dat eet hij wel'
26-01-2023

'Bezig zijn met bezigheidsmateriaal'
23-01-2023

'Vernieuwingen'
19-01-2023
Bedrijf in Beeld

PRRS onder controle door vaccinatie biggen
06-10-2021

Andere vaccinatiestrategie werpt vruchten af
Vandaag, 10:41
Partners
Stelling
Loading