Andere+kant+van+nieuwsverhaal
Blog
©

Andere kant van nieuwsverhaal

Meer dan 25 jaar geleden kwam ik voor de eerste keer een kraamafdeling binnen. Een onvergetelijk moment. De warmte, de geur en de pasgeboren biggen. Ik vond het meteen geweldig! Nog steeds is dat mijn favoriete plek binnen het bedrijf. Ik kocht een paard bij de familie Grobbink en altijd als ik op bezoek kwam, ging het over de varkens. Het wel en wee van de zeugen en de biggen. En ook het stalklimaat, het voerschema, de voersilo’s, de mestput, de handelaar, et cetera. Rond het werpen van de zeugen was er extra aandacht, controle en zorg. Het beeld wat ik had, klopte absoluut niet met die werkelijkheid. Het beeld dat media destijds de wereld in stuurde was altijd negatief en uit zijn verband getrokken.


Helaas is er wat betreft objectieve nieuwsvoorziening over de varkenshouderij niet veel veranderd.
Daarom is dat mijn drive om mij in te spannen voor een positieve pr. Er is zoveel moois te vertellen. Voor ons vanzelfsprekende zaken maar voor anderen totaal onbekend. Het varken is een kringloopdier bij uitstek. Zijn dieet bestaat voor het grootste gedeelte uit reststromen die overblijven uit de voedselindustrie. We zorgen voor gezond en veilig voedsel. We zijn koploper in duurzaamheid en zorgen voor veel werkgelegenheid. De varkenshouderij is dynamisch en innovatief. Met zichtstallen en inzet van sociale media krijg je de mogelijkheid je eigen verhaal breeduit te verspreiden.


Zelf Twitter ik er aardig op los. Er is veel negatieve beeldvorming en onbehoorlijk geroep, maar er is ook echt een hele grote groep mensen die wel oprecht nieuwsgierig is naar onze sector. Hoe ga je daarmee om? Hoe kun je elkaar daarin versterken? Wat moet je juist niet doen op sociale media? De kerngroep sector pr van 35 varkenshouders en mensen werkzaam in de varkenshouderij, volgde onlangs een mediatraining. We deelden ervaringen, kregen goede tips hoe om te gaan met negatieve berichten van de ervaren Michel Peters. Crisismanagement moeten we aan Linda Janssen overlaten. Wij moeten onze eigen verhalen vertellen, elkaar ondersteunen en motiveren. Het gaf een machtig goed gevoel om met zo’n groep bij elkaar te zitten! Volgend jaar ga je wat van ons horen.


Een week later was ik bij het Young Farmers Event van ForFarmers op het mediaterrein in Hilversum met als thema 'media'. Alles kwam die dag samen. Dagvoorzitter Harmke Oudenampsen heeft als journalist bij NOS, Omroep Gelderland en RTV Oost veel ervaring met traditionele media. Ze liet beelden zien van haar jeugd. Foto’s uit de kraamafdeling en zittend op een berige zeug. Daarmee stal ze mijn hart meteen. Zij geeft op dit moment vooral trainingen in o.a. vloggen, presenteren en pitchen. Ze hield een talkshow met journalisten en boeren. Marcel Gelauff van NOS, onderzoeksjournalist Geesje Rotgers en de boeren Jan Bronninkreef, Marije Klever en Theo Vernooij. Het gesprek ging over nieuws, fake nieuws, framing en de ervaringen van de boeren in de spotlights. Mark Tuitert vertelde over zijn ervaringen met media in goede en minder goede tijden van zijn schaatscarrière. Ook hij is een boerenzoon en volgde zijn droom. Indrukwekkend en inspirerend. De Speld sloot de dag af met een leuke show. Veel humor en de zaal kwam lekker los. Ook dit was journalistiek met een vette knipoog. Ik hoop dat na deze dag meer jongeren zijn geïnspireerd en voor de camera of krant hun verhaal gaan vertellen. Zij zijn de toekomst!


Ik sloot de mediawijsheid af met het toetreden in de mediaraad van RTV Drenthe. Alle regionale omroepen hebben een mediaraad. Zoiets is vastgelegd in de mediawet. Bij een bijeenkomst waar voorde mediaraadsleden introducés mochten meenemen, was ik ook van de partij. Ik vond het een leuke avond met goede discussies en gesprekken. Moet je doen, zei Hendrik, die na 8 jaar afscheid ging nemen en mij had uitgenodigd. Het heeft mij veel gebracht omdat je in deze kleine groep met alle sectoren in aanraking komt. Van onderwijs, natuur, cultuur, levensbeschouwing, minderheden, sport en kleine dorpkernen. Ieder zit er om zijn eigen sector te behartigen en mag als klankbord meedenken. Soms is het goed om even uit je eigen varkenswereld te stappen. Natuurlijk krijg je ook de gelegenheid om je eigen sector onder de aandacht te brengen en de andere kant van het verhaal te vertellen.


Het allerbeste voor het nieuwe jaar!


Sabine Grobbink
Trots varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer