Poolse+varkenssector+met+AVP+omgeven
Nieuws
©

Poolse varkenssector met AVP omgeven

Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen blijft zich uitbreiden nabij de oostgrens van Duitsland. Nieuwe uitbraken wijzen uit dat de AVP-epidemie zich onder wilde zwijnen in het westen van Polen heeft gevestigd. Op 5 december is een besmetting  aangetroffen in de varkensrijke regio Groot-Polen.

Een kadaver van een wild zwijn is aangetroffen in de regio Wolsztyn. Dit dier blijkt te zijn bezweken aan AVP. Die vindplek is veel verder weg van de Duitse grens dan de recente besmettingsgevallen in het district Zielona Góra. Rond die nieuwe plek is een rode zone gemaakt en afgeschermd en wordt er intensief gezocht naar verdere besmettingen onder wilde zwijnen.

Grote bedreiging

Wolsztyn ligt in het westelijke deel van Groot-Polen, dat nog steeds als AVP-vrij werd beschouwd. In dat gebied liggen veel commerciële varkensbedrijven en dat betekent een flinke tegenvaller en bedreiging voor de Poolse varkenssector. Naar schatting een derde deel van de totale Poolse varkensstapel is daar gevestigd. Alleen al in het district Wolsztyn worden zo’n 100.000 varkens gehouden.
Eventuele handelsbeperkingen kunnen de varkensvleesproductieketen in Polen hard treffen. En mocht een varkensbedrijf geïnfecteerd raken met AVP en moeten worden geruimd, dan kan dat tot een kettingreactie van ruimingen leiden. Varkensstallen bevinden relatief dicht bijeen in het hart van de Poolse varkenshouderij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer