AVP+onder+Chinese+wilde+zwijnen
Nieuws
©

AVP onder Chinese wilde zwijnen

Het is zo’n bericht dat in de massa dreigt te verdwijnen, maar toch een geweldige impact heeft op het belangrijkste varkensland ter wereld. Bij negen wilde zwijnen in centraal China ishet Afrikaanse varkenspestvirus aangetroffen. Als het virus zich onder die diergroep heeft verspreid, zal AVP de Chinese varkenshouderij constant blijven omringen.

Eind november zijn negen kadavers van wilde zwijnen gevonden en onderzocht op de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest (AVP). Twee weken later is bevestigd dat de dieren zijn gestorven aan de gevolgen van AVP. Dat is op 13 december bij de OIE gemeld en openbaar gemaakt. Het vermoeden dat AVP zich onder de wilde zwijnenpopulatie heeft verspreid, is met die vondst in hartje China bewezen.
Dat AVP onder wilde zwijnen circuleert, maakt de bestrijding van de besmettelijke dierziekte een stuk lastiger in China. De ziekte zal een bedreiging blijven vormen voor de talloze kleine varkensbedrijven op het platteland. Het is de vraag of zulke bedrijven - als ze geruimd zijn vanwege AVP - nog op zullen starten met het houden van varkens. Het nemen van stringente hygiënemaatregelen - zoals op grote professionele varkensbedrijven - is vrijwel onmogelijk en er kan herhaaldelijke besmetting op de loer liggen. De structuur van de varkenssector in China zal daardoor ingrijpend veranderen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer