Fokkers+nemen+vleesproductie+erbij
Achtergrond
©

Fokkers nemen vleesproductie erbij

Het houden van vleesvarkens is een hele andere tak van sport dan het fokken van TN70-gelten. Toch hebben Marlies en Johan Jacobs dat specialisme snel in de vingers gekregen. Ondanks een groei van gemiddeld bijna een kilo per dag, zien ze mogelijkheden het genetisch potentieel van de varkens nóg beter te benutten.

Sinds november 2018 is het leven voor Johan en Marlies Jacobs, fokkers van Topigs Norsvin genetica, flink veranderd. Op hun thuislocatie met 390 Z-lijn fokzeugen en 1.700 plaatsen voor TN70-fokgelten werd toen de nieuwe stal voor 1.900 vleesvarkens in gebruik genomen. Om die uitbreiding wat betreft arbeid rond te zetten, heeft Marlies haar baan buitenhuis opgezegd. Samen met twee medewerkers zetten ze nu het werk rond op het fokbedrijf in Langenboom. “Er worden nogal wat extra handelingen verricht zoals het wegen, meten en selecteren van dieren. Maar met het houden van vleesvarkens komt er toch weer een nieuwe activiteit en extra werk bij”, zegt Johan Jacobs. “Voorheen hielden we de beren en uitgeselecteerde gelten op voergeld. Die varkensstal verdwijnt via de stoppersregeling. De wens om gesloten te worden op de thuislocatie werd daarom de volgende stap in de ontwikkeling van ons fokbedrijf.”

Hoog gezondheidsniveau


Inmiddels hebben ze een jaar ervaring met het produceren van varkens voor de consumentenmarkt. De vleesvarkens (95 procent is beer en heeft TN70 of Z-lijngenetica) worden niet gevaccineerd tegen ziekten als PRRS, circo en Mycoplasma. Monitoring wijst uit dat de gezondheidsstatus van het bedrijf hoog is, maar niet voldoet aan SPF-criteria. Het eerste jaar kwam de gemiddelde groei uit op 985 gram per dag en was de voerconversie 2,30. “Door het bieden van comfort, structuur, hygiëne en veilige voeding in lange troggen proberen wij het beste uit onze varkens te halen”, zegt Marlies Jacobs. “Maar we hebben wel leergeld moeten betalen omdat de gewichten tegen het afleveren wel eens te ver doorschoten. Ook groeien gezonde dieren zo snel dat het niet volstaat om standaard vleesvarkensvoeders te verstrekken. Om de twee weken krijgen ze extra vitamines en mineralen in de brij voor een betere ontwikkeling en sterker beenwerk.” Johan vult haar aan: “Met gezonde dieren en een correcte bedrijfsvoering kunnen topresultaten worden behaald die vergelijkbaar zijn van die van bedrijven met een SPF-gezondheidsstatus.”

Rek in topcijfers


Toch zit er volgens hen nog flink wat rek in het verbeteren van technische resultaten. Sommige koppels bewijzen dat een groei van 1.300 gram per dag mogelijk is. Maar in periodes met tropische temperaturen afgelopen zomer kwam de gemiddelde groei uit op 940 gram per dag. Toen waren er koppels die dagelijks ‘slechts’ 850 gram groeiden. Marlies: “Elke maand wegen we twee koppels per afdeling om de groei in beeld te krijgen en zaken in de verschillende groeitrajecten te finetunen. In het tweede jaar vleesvarkens houden hoop ik de gemiddelde daggroei wél boven de kilo te krijgen.”

Bekijk ook de beeldreportage.

Of lees het heel artikel in Varkens.nl 12.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer