Wat+varkensboer+Jaap+schaft
Nieuws
©

Wat varkensboer Jaap schaft

Wat de boer schaft is een nieuwe podcastserie. In tien delen gaat presentatrice Petra Possel op bezoek bij boeren en vissers om te praten over het dagelijks eten en het leven op het platteland en zee. De podcastserie trapte af met een verhaal over de varkenshouderij.

Het luisteren naar podcasts groeit in populariteit. Op het moment dat het jou uitkomt luisteren naar favoriete radioshows, nieuws of spannende verhalen op een smartphone. In de 10-delige podcastserie ‘Wat de boer schaft’ van NTR en Radio 1 wordt ingegaan op een breed scala aan agrarische actualiteiten waar producenten van voedsel mee kampen. De in Friesland wonende Petra Possel gaat op bezoek bij boeren en vissers en kijkt naar wat ze produceren. De boer en visser gaan samen met haar het land of het water op en de stallen in. Tijdens die bedrijfsbezoeken praten ze over de oogst, de teelt, het land, de familie en de omgeving. Natuurlijk komen ook actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis aan bod. Uit de serie blijkt maar weer hoe groot de kloof is tussen platteland en stad.

Ongelooflijk vlees


Varkensboer Jaap Frerichs is in Den Haag geboren, had een carrière als bedrijfsfilmmaker en is nu houder van  vleeskippen en 150 varkens in Echtenerbrug. Het ongelooflijk smakelijke pluimvee- en  varkensvlees (eerlijk vlees) verkoopt hij aan particulieren. Hij blaast op zijn fluitje en voert onder meer tarwe en wei van een kaasmakerij. Varkens zijn volgens hem gek op zuren. Ook krijgen ze aardappelschillen en brood. “Knuffelen met varkens doe ik niet en ze hebben geen naam. Ik ben gek op die beesten en vind ze geweldig, maar ze mogen niet aan mij snuffelen. Ze zijn berensterk maar ik ben slim en onberekenbaar voor ze waardoor ik rustig tussen ze door kan lopen.”

Varkens zijn zelfredzaam als ze maar alle mogelijkheden en ruimte hebben. Frerichs is boer op zijn eigen manier en beleeft daar veel lol aan en leert van de natuur. "Het varken mag hier varken zijn." Hij wil een leven en doet niet alles voor het geld. Het gaat verder ook over de vleessmaak, sojagebruik, diervriendelijkheid, de vleesproductie, afzet en prijsvorming en passie. “Nu varkenshouder zijn in Nederland is knap en ben je een goede boer”, aldus Frerichs.

Beluister het inspirerende boerenverhaal van Jaap.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer