Opvolging+mede+dankzij+biologische+veehouderij
Achtergrond
©

Opvolging mede dankzij biologische veehouderij

Een kwart eeuw runt Rijk van Dam zijn bedrijf voor het  inrichten van stallen voor varkens, koeien, geiten en schapen. Zijn specialisme is dat vakwerk uitvoeren bij biologische stallen. “Ik zit midden in een gebied waar boeren de kans hebben gegrepen zich toe te leggen op de biologische veehouderij. Ik ben met ze meegegroeid. Dat heeft er mede voor gezorgd dat mijn opvolgers klaar staan.”

Boerenzoon en ex-veehouder Rijk van Dam (58 jaar) rolde per toeval in de handel en inrichting van stallen. Het startte eind jaren '80 van de vorige eeuw met handelen in tweedehands automatische voerkarren, gevolgd door gebuikte brijbakken. Maar het leveren en monteren van kunststof hokinrichting gaf het bedrijf in Lunteren een boost. Naast het leveren van degelijke stalinrichting en inrichten van varkensstallen legde Van Dam zich ook toe op dat werk in kalveren- en geitenstallen. Ook verbreedde het bedrijf zich met het verkopen en repareren van hogedrukreinigers en installatietechniek. “Handelen met mijn volk, de boeren, vind ik leuk”, zegt Van Dam. “Soms kan het inrichten van stallen goedkoper, maar er zitten grenzen aan. Als de kwaliteit en service in het geding komen, stopt het voor ons. Dat is ook het geval als de reisafstand te groot is. Rekening houden met de gezinnen van mijn tien medewerkers hoort er voor mij bij.”

Meegroeien met de sector


Tot 2012 had hij zijn handen vol aan het inrichten van grote stallen voor zeugen en vleesvarkens. “Hier zijn veel kleinere varkens- en pluimveebedrijven actief en er zat voor die boeren niet veel anders op dan te stoppen of te gaan voor aantrekkelijke nichemarkten. De groei van de biologische afzetmarkt bood kansen voor de veehouderij, zeker voor de boeren in de Gelderse vallei”, zegt Van Dam. “Op die ontwikkeling ben ik ingesprongen en zo ben ik meegegroeid met mijn klanten. Op die manier en heb ik me ook kunnen specialiseren in het optimaal inrichten van biologische stallen en ben ik blijven meedenken met ontwikkelingen in die sector. Het tijdig verzetten van de bakens is min of meer de redding van mijn stalinrichtersbedrijf geweest.”

Dat hij zich thuis voelt tussen de boeren en begaan is met de ontwikkelingen in de veehouderij, bewijst zijn inzet achter de schermen. Materieel beschikbaar stellen en mee zorgen dat er wat te eten en te drinken is tijdens de georganiseerde boerenprotesten. “Samen met de veehouders,  akkerbouwers en tuinders strijd ik voor de toekomst van mijn opvolgers.”

Lees meer in het artikel in Varkens.nl 12.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer