Het+piept+en+kraakt+binnen+de+PvdD
Nieuws
©

Het piept en kraakt binnen de PvdD

In de luwte van de boerenprotesten tegen de maatregelen in het kader van de stikstofproblematiek stapelen de problemen voor de Partij van de Dieren (PvdD) zich op. Op 15 oktober werd de partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel per direct ontzet uit het lidmaatschap. Exact een week na het vertrek van boegbeeld Marianne Thieme uit de Tweede Kamer.

Volgens het partijbestuur legde Wolswinkel de afgelopen maanden stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neer. Hij was voorstander van meer interne discussie over de koers van de partij. Daarmee zou hij de dierenpartij meermaals in de media hebben beschadigd: persoonlijke opvattingen uiten en doen alsof daar breed draagvlak binnen de partij voor zou zijn. Het royement houdt in dat Wolswinkel per direct geen voorzitter van de partij meer is en zelfs geen PvdD-lid meer.
Ruud van der Velden (algemeen bestuurslid) werd door het bestuur meteen benoemd als interim-voorzitter. De fractie van de PvdD in de Tweede Kamer reageerde direct. De fractie steunde de beslissing van het partijbestuur en geeft aan zich te herkennen in de overwegingen van het bestuur om Wolswinkel te royeren. Rekening houdend met een mogelijk beroep van Wolswinkel tegen het besluit, acht de Tweede Kamerfractie het niet gepast nader te reageren.

Terugfluiten


Intussen wil een aantal bezorgde partijleden het partijbestuur terugfluiten. De leden vinden het niet gepast dat Wolswinkel zonder enige vorm van overleg met de leden is geroyeerd. Zoiets gebeurt meestal tijdens een partijcongres. Omdat die pas in april 2020 op de partij-agenda staat, probeert een groep PvdD’ers versneld een extra partijcongres uit te laten schrijven. Daarvoor is draagvlak nodig bij minimaal 10 procent van de leden.

Onvrede


Maar het piept en kraakt al langer binnen de partij. Marianne Thieme vertrok vrij onverwachts als Kamerlid en fractievoorzitter. Op 16 juli verliet Femke Merel van Kooten-Arissen de PvdD-fractie uit onvrede over de partijkoers en ging als onafhankelijk Kamerlid verder. Ook de benoeming van Sebastiaan Wolswinkel tot partijvoorzitter in maart genoot niet de voorkeur van het partijbestuur en Thieme. In oktober 2018 ging het boegbeeld van de dierenpartij voor langere tijd met ziekteverlof wat ook aanleiding was voor de nodige speculaties.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer