H%C3%A9t+gezicht+van+PvdD+vertrekt
Nieuws
©

Hét gezicht van PvdD vertrekt

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren (pvdD), vertrekt uit de Tweede Kamer. Esther Ouwehand zal het fractievoorzitterschap overnemen. Eva van Esch zal de dag na Thiemes vertrek worden beëdigd als lid van de Tweede Kamer.

 Na zeventien jaar politiek leiderschap, 13 jaar lid van de Tweede Kamer en deelname aan 24 verkiezingen sinds de oprichting van de PvdD, wil Marianne Thieme zich op een andere manier blijven inzetten voor die partij. Dat nieuws maakte zij op 29 september bekend tijdens een ledenbijeenkomst in Den Haag. “Dat komt voor jullie misschien onverwacht, maar het is nooit goed te wachten tot besluiten als deze voorspelbaar worden”, schreef zij in haar afscheidsbrief. Het is volgens haar een goed moment het stokje over te dragen zodat er tot de volgende verkiezingen in 2021 kan worden gewerkt aan haar opvolging. Thieme was in 2002 een van de oprichters van de dierenpartij. “Elk jaar wordt onze beweging groter. Iedere verkiezing stemmen meer mensen op de Partij voor de Dieren; tachtig volksvertegenwoordigers hebben we inmiddels, in de Tweede en Eerste Kamer, het Europees Parlement, Gemeenteraden, Waterschappen en Provinciale Staten. Daar ben ik ongelooflijk trots op.”

Thieme noemt de PvdD “geen plofpartij” maar een unieke partij die gestaag groeit. “We zijn een partij die niet de kortetermijnbelangen van de westerse mens en zijn geld centraal stelt, maar de planeet en ál haar bewoners. Dat niet-menscentrale denken moet worden gekoesterd; het is het meest succesvolle politieke exportproduct uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis”, aldus Thieme. In een interview in de Groene Amsterdammer van 2 oktober geeft zij meer openheid over haar vertrek.

Voortekenen


Enkele voortekenen dat Thieme zou vertrekken als Kamerlid en fractievoorzitter waren er afgelopen tijd al. Medio juli vertrok PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen uit onvrede over de partijkoers en ging als onafhankelijk Kamerlid verder. Ook de benoeming van Sebastiaan Wolswinkel tot partijvoorzitter in maart genoot niet Thiemes voorkeur. In oktober 2018 ging Thieme voor langere tijd met ziekteverlof wat ook aanleiding was voor de nodige speculaties.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer