Achterwaarts+integreren+tot+ideaalplaatje
Achtergrond
©

Achterwaarts integreren tot ideaalplaatje

Het achterwaarts integreren van de vleesketen is het stokpaardje van Stan Quinten, commercieel directeur van Best Star Meat. “Vanuit de vleesproductie en klant bouwen aan het ideaalplaatje: onderscheidende integraties inclusief de varkensboer, de genetica en het voer. Verantwoord geproduceerd varkensvlees dat hoog scoort op dierenwelzijn, milieuaspecten, hygiëne en diergezondheid.”

Sinds 2008 houdt Quinten zich bezig met het bouwen van concepten met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk bij de Van Loon Group. In wezen komt het er op neer dat ze alleen vlees van gezonde varkens en stieren verwerken. “Daarom hebben wij alleen de beste boeren als toeleverancier. Veehouders die hun zaakjes op hun moderne bedrijven goed voor elkaar hebben, plezier in hun vak hebben, maar ook kritisch zijn. Zo houden we elkaar scherp en stuwen we elkaar naar betere prestaties. Want ook op de boerderij is veel winst te behalen om de marges te vergroten. Het draait er niet alleen om telkens de hoogste opbrengstprijs te krijgen. Een betere diergezondheid en een tophygiëne vertalen zich in een gunstigere voerconversie, een betere groei, een lagere uitval en een minimaal gebruik van antibiotica. Dat is structureel werken aan rendementsverhoging.”

Tophygiëne


Varkensbedrijven die HyCare-management toepassen zijn volgens Quinten uithangborden voor de sector. De Van Loon Group stimuleert die hygiëne-aanpak bij haar toeleveranciers uit oogpunt van voedselveiligheid. “Dat ziet er mooi uit en laten wij vol trots zien aan mensen van winkelketens en foodservicebedrijven waar wij zaken mee doen. Aan zo’n bedrijfsbezoek houdt iedereen een goed gevoel over.”
Quinten vindt ook dat veehouders werk moeten maken van maatschappelijke thema’s als stalbranden. “Als je er in de helft van de gevallen wel iets aan had kunnen doen, dan betekent het dat er mogelijkheden zijn om de brandveiligheid te verbeteren. En communiceer dat”, zegt hij. “Zoiets dient ook te gebeuren bij het verlagen van de uitval van biggen in de kraamstal.”

Lange termijn


Het ontwikkelen naar lokale, circulaire economieën is volgens Quinten eigenlijk een stap terug in de tijd. “Alleen voor het tot waarde brengen van onze restjes hebben wij export nodig. Wij slachten geen enkel varken voor de wereldmarkt,” benadrukt hij. “En we blijven gas geven op het realiseren van ons ideaalbeeld, ook al zijn de varkensprijzen nu goed en lijkt de druk wat van de ketel te zijn. Varkenshouders die kiezen voor een concept en samenwerken in een keten, zijn op de lange termijn het beste af.”

Lees meer over Stan Quinten in Varkens.nl 10.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer