Zekerheid+over+beslissing+tot+euthanasie
Nieuws
©

Zekerheid over beslissing tot euthanasie

Ondanks intensieve zorg en behandeling is euthanasie van lijdende dieren op een veehouderij niet altijd te voorkomen. De beslissing om dat op het juiste moment te doen is allesbehalve eenvoudig. In Duitsland start een praktijktest om die scheidslijn zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven en varkenshouders meer zekerheid te geven over die beslissing.

Oftewel: wat is acceptabele pijn of lijden voor een dier en wanneer is het moment aangebroken om als varkenshouder te besluiten om het dier te (laten) euthanaseren? Door wetenschappelijke onderbouwing van zo’n beslismoment te verzamelen, kunnen varkenshouders meer zekerheid verkrijgen bij zo’n ingrijpend moment. De Universiteit voor Diergeneeskunde (TiHo) Hannover en het projectbureau van ISN vragen varkenshouders in de Vechta-streek zich te melden voor het project. Deelname is vrijwillig, kostenloos voor de veehouder en gegevens worden uiteraard anoniem gepubliceerd.

Het juiste moment


Deelnemende varkenshouders registreren wat ze doen als ze een ernstig ziek dier hebben. Op het moment dat ze van plan zouden zijn om zo’n dier te euthanaseren, melden ze dat bij het veldkantoor van TiHo in Bakum. Een dierenarts komt dan onmiddellijk naar de boerderij en bekijkt het rapport met de behandelgeschiedenis. Hij/zij onderzoekt het varken en zal het dier euthanaseren. Vervolgens wordt in dat veldkantoor sectie op het dier uitgevoerd en dient de varkenshouder daarbij aanwezig te zijn om elke vraag te kunnen beantwoorden. Op basis van alle bevindingen wordt een schatting gemaakt van hoe goed het moment werd gekozen om een dier te euthanaseren. Door deel te nemen aan het project kunnen varkenshouders op wetenschappelijke basis worden getest om te zien of ze gelijk hadden in hun beoordeling van het juiste moment om een ??ziek varken te euthanaseren. Zo krijgen varkenshouders meer vertrouwen in het kiezen van het juiste moment om zo'n ingrijpende beslissing te nemen, meldt ISN.

Anoxia ontwikkelde de 'Beslisondersteuner voor euthanasie van niet levensvatbare dieren'. Het Duitse praktijkonderzoek lijkt een beslisondersteuner op te gaan leveren voor zieke en gewonde varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer