Big+data%3B+clouds+en+heldere+lucht
Blog
©

Big data; clouds en heldere lucht

De toekomst zit in big data. Langzaamaan komt er allerhande meetapparatuur op de markt waarmee informatie uit de stal gedigitaliseerd gaat worden. Neem de moderne stalbestendige microfoons die het hoesten van varkens continu kunnen monitoren. Deze apparaten merken enkele dagen eerder op dat er wat rond gaat dan je als varkenshouder kunt waarnemen. En koppelt die informatie aan bijvoorbeeld de water- en voeropname. Tegenwoordig gaat dat vervolgens allemaal met gigabytes de cloud in. Giga, van 1 miljard. Voor mijn zoon is 1 ‘gig’  weinig als het gaat over zijn mobiele abonnement. Heeft u enig idee hoe idioot groot dat getal is? Als je 1 miljard seconden neemt dan praat je over een tijdsduur van 31 jaar en acht en een halve maand. Bizar! En daar zit nu ook net het probleem: data verzamelen is zo makkelijk met de huidige technieken. Maar hoe gaan we uit dat oerwoud aan data nu de juiste en relevante informatie halen om daar praktisch en preventief mee te gaan werken? Juist: daar ligt de uitdaging van de toekomst. Koppelen van verschillende databestanden en daaruit vervolgens het kaf van het koren scheiden. Degene die deze data-combine goed beheerst, zal ook oogsten. Natuurlijk blijft een rondje door de stal zeer belangrijk. Met name om de koppeling te geven tussen wat we in de stal zien en wat er op basis van data geanalyseerd moet worden. Enkel de data laten spreken is levensgevaarlijk, met miljarden meetpunten is er altijd wel iets wat statistisch een verklaring zal geven, louter op basis van toeval. Wie zich op die manier laat sturen, zal van het digitale kastje naar de muur gaan lopen. En dan kan zo’n cloud wel eens een grote donderbui worden. Dit gaat van adviseurs andere vaardigheden vragen. Zoals het beoordelen van dieren en dat bijsturen en ondersteunen met relevante data waar je als veehouder praktisch wat mee kunt. Voor ons wordt het beoordelen van de inzet van bijvoorbeeld vaccins, daarmee beter meetbaar. Want dat gebeurt naar mijn mening nog te vaak op gevoel. Laten we naar een toekomst gaan met een heldere lucht en een stralend zonnetje!

Rutger Jansen
Varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer