Schoon+voer+nodig+voor+kwaliteitsbiggen
Achtergrond
©

Schoon voer nodig voor kwaliteitsbiggen

Kwaliteitsbiggen leveren begint met goede biggen bij de geboorte. Zeugenhouder Eric van Zutphen bereikt dat met goed voeren en toch betrekkelijk weinig arbeid. Belangrijk hierbij is schoon kwaliteitsvoer voor alle dieren op het zeugenbedrijf, stelt Ad Heijneman van De Heus voeders.

Zorgen voor goede vitale biggen bij de geboorte begint al in het kraamhok. Het lactovoer is niet alleen nodig voor een goede melkproductie maar ook om te zorgen dat er voldoende goede eicellen vrijkomen voor de volgende worp. “Een premium lactopremix in combinatie met geschoonde granen zijn daarbij van belang”, zegt Heijneman. “De lactopremix zorgt ervoor dat de zeug goede eicellen kan produceren voor de volgende worp. De premix van mineralen en spoorelementen is precies afgestemd op de behoefte van de zeugen en exclusief voor De Heus voeders. “Door het graan te schonen worden de reproductieorganen van een zeug minder belast met mycotoxinen wat weer een positief effect heeft op de ontwikkeling van follikels.”

Tijdens de eerste maand van de dracht is een hoog voerniveau met premium voer nodig voor een goede innestelling van de vruchten en conditieherstel van de zeug. Midden dracht kan het voerniveau verlaagd worden. Einde dracht gaan de voergiften weer omhoog om te zorgen voor zware biggen bij de geboorte. Met de voerstations kan Eric dat individueel per zeug regelen.

Niet onderschatten

Voor de biggen begint het met goed leren eten in het kraamhok. “De biggen gaan liefst drinken bij de zeug, iets anders moet je ze echt leren”, zegt Heijneman. “Dat moet je niet onderschatten. Je redt dat niet door een keer per dag voer aan te bieden. Frequent voeren is nodig en het bakje schoonhouden. Start met een melkproduct en ga langzaam over naar plantaardig voer. Na spenen gebruik je hetzelfde voer als voor spenen en vooral ook een zelfde soort bakje, naast het voersysteem. Voor de jonge biggen is schoon voer ook heel belangrijk. De darmen zijn nog jong en kwetsbaar en ook al voer je veel bij, ze hebben nog vooral melk gehad.”

Meer uniforme biggen

De opfokzeugen moeten vooral niet worden vergeten. Geschoonde granen met de juiste premix is voor deze dieren die in de toekomst meerdere worpen biggen moeten kunnen grootbrengen, van groot belang. Onderzoek door De Heus heeft uitgewezen dat opfokzeugen die schoon voer krijgen meer uniforme biggen werpen.

“Pak je de voeding goed aan met de juiste voeders, hoeveelheden en frequentie van voeren, dan loopt het gemakkelijker op het bedrijf”, zegt Heijneman. “Het kost dan minder arbeid. Loopt het stroef doordat de voeding niet goed past bij de behoefte, dan kost het juist meer tijd.”

Bekijk hier de fotoreportage.

Of lees de praktijkbijdrage in Varkens.nl 09.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer