Verschuiving+in+vraag+en+visie%3F
Blog
©

Verschuiving in vraag en visie?

China en grote delen van Azië kampen nog steeds met Afrikaanse varkenspest. Het gevolg van deze enorme dierziektecrisis is een complete verschuiving in de aantallen aanwezige varkens. De ramingen geven aan dat de varkensaantallen in Azië fors zijn afgenomen. Deze daling zou meer zijn dan het totaal aantal varkens in heel Europa!
Die ontwikkeling heeft de varkenshouderij in Nederland tot nu toe goed gedaan. Prijsniveaus zijn acceptabel te noemen. En het mes snijdt aan twee kanten: met een lager aantal varkens in Azië ontstaat er ook een verschuiving in de vraag naar grondstoffen. Dit is zeker merkbaar in de dag- en termijnprijzen van grondstoffen. Of die verder gaan dalen, moet nog blijken.

Wat opvallend is in deze markt, is de verschuiving op de visie van samenwerking. Voor de jaarwisseling raakte de totale varkenssector er van overtuigd dat ketensamenwerking de oplossing is voor een goede toekomstbestendige varkenshouderij. Met de veranderende varkensprijzen en de dalende vraag naar grondstoffen lijkt de noodzaak daarvan niet meer aanwezig. In de gesprekken die ik afgelopen tijd heb gehad, wordt er door varkenshouders niet meer gesproken over samenwerking in de keten.
Misschien is het in deze periode juist wél belangrijk om in de keten samen te werken, omdat alles weer verandert in de loop van de tijd. Bedenk dat ketensamenwerking niet alleen over verdeling van de kosten en opbrengsten gaat. Het gaat om het goed presenteren van de Nederlandse varkenshouderij: produceren van lekker, goed, gezond en veilig vlees. Volgens mij is het gezamenlijk optrekken voor het maatschappelijk draagvlak en de retailers op termijn belangrijker.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer