Nek+uitsteken+met+proefstal
Nieuws
©

Nek uitsteken met proefstal

Brabantse varkenshouders kunnen (een deel van) hun stal beschikbaar stellen als proefstal. De eigenaar van het ‘MINO-systeem’ –bronaanpak met een bolle mestband onder de roosters- is op zoek naar enkele proefstallen. Wie heeft het lef om zijn nek uit te steken?

In een proefstal zal het effect worden gemeten van het MINO-systeem op de uitstoot van ammoniak, methaan, CO2 en fijnstof. Het mestbandsysteem reduceert de uitstoot van ammoniak en methaan bij de bron, op basis van directe scheiding van urine en vast mest. Het systeem zorgt volgens de ontwikkelaar Michiel Nooijen uit Erp ook voor flink lagere mestafzetkosten.
Nooijen vraagt voor zijn stalsysteem een bijzondere emissiefactor aan bij RVO. Dit is de verwachtte ammoniakuitstoot per dier per jaar van een stal die is uitgerust met het MINO-systeem. Experts onder meer van Wageningen Universiteit en Research ondersteunen hem daarbij. Om te checken of deze theoretisch bepaalde  emissiefactor klopt, moet het stalsysteem gedurende een jaar bij meerdere locaties met proefstalstatus gemeten worden.

Pluspunten


Blijkt de ‘bijzondere emissiefactor’ te voldoen aan de Brabantse eisen dan kan de varkenshouder die een proefstal levert een vergunning aanvragen. Hij hoeft zijn stalsysteem de komende 15 jaar niet aan te passen aan de provinciale eisen wat betreft de emissie van ammoniak. Als na de metingen blijkt dat het systeem toch meer ammoniak uitstoot dan verwacht en daardoor niet voldoet aan de Brabantse ammoniakeisen, dan hoeft hij de proefstal niet aan te passen.
Iedereen die interesse heeft of meer wil weten kan contact opnemen met de MINO-ontwikkelaar (michieln1972@gmail.com).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer