Uitrol+cameratoezicht+in+slachthuizen+verloopt+soepel
Nieuws
©

Uitrol cameratoezicht in slachthuizen verloopt soepel

Cameratoezicht voor dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen schaalt op en optimaliseert. Naast het toezicht van NVWA-medewerkers is ‘Closed Circuit TV’ een toezichtondersteunend instrument met een beperkte toegevoegde waarde tijdens de pilot, schrijft LNV-minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

De pilot met cameratoezicht in drie slachterijen is door de NVWA en het bedrijfsleven geëvalueerd. Daaruit bleek dat via camerabeelden slechts één lichte onregelmatigheid is vastgesteld en dat deze vorm van toezicht dus beperkt toegevoegde waarde had als aanvullend toezichtinstrument. Voorwaarden voor de cameratoepassing, zoals de bescherming van de privacy van de werknemers en de toezichthouders, moet worden geborgd. Ook zou cameratoezicht onderdeel moeten zijn van het bedrijfseigen kwaliteitsprogramma van de slachthuizen.

Optimaliseren camerasystemen


Alle ruim 40 slachthuizen met permanent toezicht zijn inmiddels door de NVWA bezocht. Ook is gesproken over de optimalisering van hun camerasystemen: hangen ze in de juiste positie en brengen ze voldoende in beeld wat nodig is voor de beoordeling van het dierenwelzijn. Brancheorganisaties COV (roodvleesslachterijen) en NEPLUVI (pluimveevlees) hebben aangegeven dat hun slachterijleden die nog geen camera’s op alle relevante processtappen hebben, dit jaar nog camera’s plaatsen zoals besproken tijdens de individuele bezoeken van de NVWA. Slachterijen gaan die beelden zelf benutten bij het toezicht op het dierenwelzijn tijdens het slachtproces en de NVWA mag die beelden ook inzien.
De volgende stap is uitbreiding van cameratoezicht bij de circa 60 middelgrote en kleinere slachterijen. Sinds mei voert de NVWA met die individuele bedrijven gesprekken over aanwezigheid en optimalisering van camerasystemen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer