De+VS+oefenen+AVP%2Drampenplan
Nieuws
©

De VS oefenen AVP-rampenplan

De Amerikaanse varkenshouderij grijpt de dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP) aan om een 'rampenplan' te oefenen. In de 14 belangrijkste varkens producerende Staten worden in september vier dagen besteed aan het oefenen van een uitbraak van AVP.

De organisatie, de verantwoordelijkheden en de uitvoering na een uitbraak van AVP in de VS staan zwart op wit. De draaiboeken zijn al stap voor stap doorgelicht en in theorie geoefend. Nu staat het in de praktijk acteren op een eerste uitbraak van AVP op de agenda. In de 14 belangrijkste varkens producerende Staten van de VS worden de eerste vier dagen bij het ontdekken van zo’n calamiteit geoefend. Oftewel: het officiële vaststellen van de AVP-besmetting en de samenwerking tussen de verschillende laboratoria en de communicatie richting dierenartsen. De reactie van de verschillende instanties op het uitbreken van de aangifteplichtige besmettelijke veewetziekte. Transport regionaal of nationaal stilleggen en het instellen van beperkingsgebieden. Het plannen en coördineren van middelen in verband met het ruimen en verwijderen van geïnfecteerde en aan AVP blootgestelde varkens wordt getest. Daarna wordt nog gekeken hoe het systeem werkt dat de continuïteit van zaken mogelijk moet maken voor niet-geïnfecteerde bedrijven binnen een beperkingsgebied.

Deze ‘nationale’ dierziekte-oefening in de VS vindt plaats van 23 tot en 26 september.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer