%22Ik+ga+even+mee%2C+kijken%22
Blog
©

"Ik ga even mee, kijken"

De vakantieperiode is aangebroken. Een mooie tijd om weer eens intensief met je gezin, familie en vrienden door te brengen. Het is voor mij echter ook de tijd om te reflecteren op mijn eigen werkzaamheden en na te denken over verbeteringen. Vaak dwaal ik daarbij af naar het verleden. Zo brachten mijn gedachten mij terug naar mijn jongere jaren toen ik werkzaam was bij een varkensbedrijf. Ik moest een kraamstal reinigen en ik was verbluffend snel klaar. Ik melde mijzelf meteen bij de varkenshoudster en zei: "Ik ben klaar!" Die keek mij verbaasd aan en zei: "Ik ga even mee, kijken." In de kraamstal ging zij met een vinger onder de onderste buis van het kraamhok door waarna er veel viezigheid op haar vinger kwam. Ze hield deze onder mijn neus en zei: "Maar jongen, je bent nog lang niet klaar!” Op deze wijze werd ik een aantal keren teruggestuurd naar dezelfde kraamstal. Een goed leermoment voor mij.
Ook in het heden is het voor mij wel eens de vraag of we niet veel meer deze 'visuele kwaliteitscontrole' opnieuw op moeten pakken. Vaak kom ik op bedrijven en wordt gevraagd laboratoriummonsters te nemen om te beoordelen of het reinigen en desinfecteren 'goed gaat'. Mijn antwoord is vrijwel altijd: "Ik ga even mee, kijken."
Na de vele jaren ervaring als hygiënespecialist weet ik eigenlijk altijd wel waar het misgaat bij het reinigen. Vaak kan ik al snel de vinger op de zere plek leggen, zonder een laboratorium in te hoeven schakelen. Meestal zijn het kleine dingen, zoals de onderkant van de buizen of achterschotten, die vergeten worden. Het reinigen staat regelmatig onder tijdsdruk want er is nog zoveel ander belangrijk werk te doen.
Kraamhokken grondig reinigen is in mijn optiek een zeer belangrijke handeling. Wie wil nou niet elke ronde schoon starten? Met een aantal kleine en praktische tips en trucs zijn ‘missers’ te verhelpen zonder dat het extra tijd hoeft te kosten. Kortom: laten we teruggaan naar de tijd van "Ik ga even mee, kijken."
Prettige vakantie!

Arjan Wermink
Hygiënespecialist MS Schippers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer