FD%2DApotheek+grijpt+weloverwogen+in
Nieuws
©

FD-Apotheek grijpt weloverwogen in

Het kalmeringsmiddel Stresnil is al langere tijd niet meer leverbaar vanwege productieproblemen. Dierenartsenpraktijken kunnen binnenkort toch beschikken over azaperone, de werkzame stof in het rustgevende middel. De Apotheek van de faculteit Diergeneeskunde gaat het tijdelijk ‘magistraal’ bereiden.

Stresnil wordt gebruikt als kalmeringsmiddel bij varkens. Voor dat middel is er geen geschikt alternatief voorhanden, terwijl het gebruik ervan soms nodig is om het dierenwelzijn en de diergezondheid te ondersteunen bij stressvolle omstandigheden. Andere op de markt verkrijgbare kalmeringsmiddelen hebben geen maximale residulimiet (MRL) voor varkens, risico’s op bijwerkingen of hebben niet de juiste werkzaamheid.

Inspelen op behoefte


Omdat Stresnil (azaperone) al langere tijd niet leverbaar is, heeft de Apotheek van de faculteit Diergeneeskunde besloten dit diergeneesmiddel tijdelijk ‘magistraal’ te bereiden. Daarmee speelt de FD-Apotheek in op de behoefte die er in de praktijk is. De fabrikant van Stresnil (Elanco) verwacht dat de productieproblemen in oktober opgelost zijn, meldt de KNMvD. Ook dierenartspraktijken wijzen in mailings naar hun varkensklanten op het feit dat Stresnil niet leverbaar is en dat ze op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen aan dat front.

Beperkte beschikbaarheid


Dierenartsenpraktijken kunnen flacons met Azaperone (40mg/ml injvlst 100 ml) bestellen bij de veterinaire Apotheek. Vanwege de beperkte productiecapaciteit zal de Apotheek voorlopig een maximale bestelhoeveelheid van tien flacons hanteren. De verwachte levertijd is vier weken en bij toepassing is de wachttijd 28 dagen voor het vlees. Het middel mag onder verantwoordelijkheid van de dierenarts door de veehouder worden toegediend. De Apotheek zorgt ook voor informatie op een meegeleverde bijsluiter.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer