Zomer+stopt+Afrikaanse+varkenspest+niet
Nieuws
©

Zomer stopt Afrikaanse varkenspest niet

De zomer stopt de verspreiding van Afrikaanse varkenspest niet. In Bulgarije is de ziekte vastgesteld op een groot commercieel bedrijf. In België zijn nog weer twee besmette wilde zwijnen gevonden.

Op 9 en 16 juli zijn twee met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gevonden in Belgisch Luxemburg. De dieren werden aan de randen van het besmette gebied in het zuiden en oosten gevonden. Daarvoor was het even stil. De vorige vondst van één besmet wild zwijn dateert van 21 juni.

In Bulgarije waart de Afrikaanse varkenspest rond sinds september vorig jaar. De besmettingen betreffen tot nu toe wilde zwijnen en back-yard bedrijven. Reuters meldt nu een besmetting van een zeugenbedrijf met in totaal 17.000 dieren. Die worden geruimd en waarschijnlijk ook alle backyard bedrijven binnen een straal van 3 kilometer. De Bulgaarse regering had kort voor de besmetting van het grote bedrijf aangekondigd striktere maatregelen te gaan nemen om de Afrikaanse varkenspest onder controle te krijgen.

Naast Bulgarije blijven er uit het oosten van Europa de laatste tijd nieuwe meldingen komen uit Hongarije, Letland, Moldavië, Oekraïne, Polen, Roemenië en Rusland. Zowel van besmettingen op backyard farms als op commerciële bedrijven en bij wilde zwijnen. En ook in Cambodja, China, Laos Vietnam in Azië en in Zuid-Afrika en waart de ziekte rond.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer