Situatie+in+China+lijkt+veel+ernstiger
Nieuws
©

Situatie in China lijkt veel ernstiger

De situatie rondom de Afrikaanse varkenspest in China lijkt veel ernstiger dan officieel naar buiten komt. Uit een artikel in de Volkskrant blijkt dat mogelijk al meer dan de helft van de varkensstapel is verdwenen en veel - al dan niet besmet - diepgevroren varkensvlees in opslag ligt.

De Volkskrant refereert aan een interview met een Chinese varkenshouder. Zijn bedrijf werd niet geruimd toen hij Afrikaanse varkenspest kreeg. Uiteindelijk heeft hij zelf zijn varkens laten afvoeren naar het slachthuis. Daaronder hebben dan ook besmette varkens gezeten. De varkenshouder heeft nu nog een aantal zeugen die niet ziek zijn, waarmee hij probeert zijn bedrijf weer op te bouwen.

Niet alleen de geinterviewde varkenshouder heeft zijn varkens naar de slacht gebracht. Dat is zeer waarschijnlijk veel vaker gebeurd. Er ligt nu in China veel varkensvlees in de opslag waaronder ook vlees van besmette varkens. Als dat weer op de markt komt, kan dit weer tot nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest leiden. Het virus kan immers erg lang overleven in diepgevroren vlees. En de kans dat er keukenafval bij varkens terecht komt, blijft aanwezig.

Het verhaal wijkt nogal af van de officiële lezing van de Chinese overheid. Die zegt dat de varkensziekte onder controle is.

Lees hier het artikel in de Volkskrant.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer