Klimaatzeer
Blog
©

Klimaatzeer

Ineens midden in de zomer heb ik Strepsils nodig. Hoe kan dat nu weer? Na de warme periode in juni heb ik kennelijk kou gevat. Achteraf kom ik tot de conclusie dat ik buiten te laat aan het klussen was en het kouder was geworden dan gedacht. De klus moest af zonder tussendoor warmere kleding aan te doen. Een verkoudheidsvirus zag zijn kans schoon en sloop mijn keel binnen. Wat begon met een beetje een zere keel veranderde langzaam in een gevoel van een strot van grof schuurpapier. Het virus vond zijn weg naar mijn neus en mijn algemeen welbevinden werd er niet beter op. Om nog enigszins fatsoenlijk te slapen, bleken Strepsils noodzakelijk.

Ik kan me goed voorstellen hoe het gaat als varkens een chronische of subklinische infectie met bijvoorbeeld PRRS of Mycoplasma doormaken. Dat is niet altijd duidelijk te zien, maar het varken voelt zich niet prettig. Het zal minder eten en de prestaties blijven achter. En het risico van zo’n chronische infectie is dat er complicaties kunnen optreden. Dan zijn er meer middelen en zwaarder geschut nodig om de ziekte aan te pakken.
Gelukkig zit het varken meestal in een geïsoleerde en goed geventileerde stal. De klimaatcomputer zorgt voor een constante temperatuur en voorkomt tocht. En als het kan, kiest dat varken de juiste ligplek en is het niet zo eigenwijs als ik, die vergeet zich warmer te kleden.

Als de warme periodes - die kennelijk steeds vaker zullen voorkomen - alleen zouden zorgen voor een beetje productiederving, dan zou het allemaal niet zo erg zijn. Een geringe groeiachterstand bij vleesvarkens door een wat lagere voeropname en de bekende herfstdip bij de zeugen - die door de hitte in de zomer wordt veroorzaakt - zou wel eens gunstig kunnen uitpakken. De mindere productie leidt tot hogere prijzen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Al hebben de varkenshouders die de stallen kunnen koelen dan natuurlijk wel dubbel voordeel.
Worden de varkens echt ziek door de wisselingen in klimaat en krijgen ze door subklinische of chronische infecties er nog een andere ziekte bij, dan wordt het allemaal een stuk complexer natuurlijk. De overweging om nog eens opnieuw te (laten) onderzoeken of het klimaatsysteem zijn werk goed doet, is dan zeker terecht. Wie zich het beste weet aan te passen, oogst het meeste voordeel.

John Lamers
Vakredacteur Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer