Akkoord+Diergezondheidsfonds+2020%2D2024
Nieuws
©

Akkoord Diergezondheidsfonds 2020-2024

Vlak voor het zomerreces stuurde LNV-minister Carola Schouten het convenant diergezondheidsfonds (DGF) naar de Tweede Kamer. Eind juni hebben alle betrokken partijen het DGF-convenant 2020-2024 ondertekend.

Voor de varkenssector zijn de kosten geraamd op 16.947.300 euro voor de convenantperiode van 5 jaar. Deze kosten worden voor helft door de overheid betaald en de andere helft moet de varkenssector bijeenbrengen. Het geld gaat naar basismonitoring, het beschikbaar houden van destructiecapaciteit, onderzoek naar (nieuwe) dierziekten en bijvoorbeeld de activiteiten van de SDa de crisisfaciliteit High Containment Unit.

Daarnaast zijn bestrijdingskosten geraamd op 41 miljoen euro, waarvan 22 miljoen voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest. Bij een uitbraak van een veewetziekte zijn dat uitgaven voor bijvoorbeeld screening, noodvaccinaties en een financiële vergoeding voor geruimde dieren. Ook hiervoor geldt de 50-50 afspraak. Als de werkelijke preventie of bestrijdingskosten hoger uitvallen dan de vastgestelde plafonds, dan neemt de het ministerie van LNV die overschrijding voor haar rekening.

Lees ook de eerdere reactie van de POV op het DGF.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer