Belgen+opgelucht+en+bevreesd
Nieuws
©

Belgen opgelucht en bevreesd

De eerste screening van de Belgische varkensstapel in het 10-kilometergebied rondom de bron van Afrikaanse varkenspest is afgerond. De dieren op de 67 bedrijven met varkens zijn momenteel vrij van een AVP-besmetting. Dat melden de Belgische autoriteiten met enige opluchting, maar ze vrezen voor de impact op de varkensvleesexport.

Want ondanks dat goede nieuws neemt de economische schade voor de Belgische varkensvleesketen alsmaar toe. Elf landen van buiten de EU hebben de invoer van Belgisch varkensvlees stopgezet. Deze landen zijn volgens de Waalse minister Collin goed voor zes procent van de Belgische varkensvleesproductie. “Het is cruciaal de besmetting van de Belgische varkensstapel te voorkomen, want anders zou de export van varkensvlees helemaal stil vallen.”

Op 13 september werd AVP vastgesteld bij wilde zwijnen in de ‘varkensluwe’ provincie Luxemburg in de Belgische Ardennen. Intussen is bevestigd dat vijf wilde zwijnen zijn bezweken aan het virus. Het vermoeden bestaat dat er nog meer wilde zwijnen zijn besmet zijn.

Schade beperken


De Vlaamse, Waalse en federale landbouwminister benadrukken alledrie dat ze het AVP-virus snel willen bestrijden om de impact op de varkenssector beperkt te houden. De varkenshouderij in België is goed voor 15.000 banen. België telt 4.039 varkensbedrijven en 6,2 miljoen varkens. Meer dan 90 procent van de Belgische varkensstapel bevindt zich op bedrijven in Vlaanderen. De export van varkensvlees is een inkomstenbron van jaarlijks circa 1,3 miljard euro. De AVP-perikelen kunnen de Belgische varkenssector nu al tientallen miljoenen euro kosten, aldus federaal minister van Landbouw Denis Ducarme op VILT.be.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer