Spoedoverleg+over+AVP+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
©

Spoedoverleg over AVP in België

Op 13 september is bij twee wilde zwijnen in de Belgische provincie Luxemburg Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Vanochtend (14 september) zal er spoedoverleg plaatsvinden op het ministerie van LNV om de actuele situatie te bespreken en te bepalen of extra maatregelen in Nederland nodig zijn. Bij het overleg zijn POV,  COV, Vee en Logistiek Nederland, KNMvD en GD aanwezig.

De met AVP besmette dieren zijn gevonden in de regio Étalle in de provincie Luxemburg in de Ardennen.Dat meldt het Belgische FAVV (Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, de evenknie van de NVWA). De bron van de besmetting is niet bekend. De OIE (waar alle besmettelijke dierziekten worden gemeld) heeft het over drie dode wilde zwijnen met AVP die op 9 september zijn gevonden en één ziek wild zwijn met AVP op 10 september. De POV maakt hiervan ook melding. De POV vermoed op grond van de grote afstand tot de besmette gebieden in het oosten van Europa, dat menselijk handelen de meest voor de hand liggende bron van besmetting is.

De besmetting is gevonden door de monitoring op besmettelijke dierziekten bij wilde zwijnen. In Nederland vindt voortdurend monitoring van besmettelijke ziekten bij wilde zwijnen. Het bloed van geschoten wilde zwijnen wordt daartoe steekproefsgewijs onderzocht. Tot medio 2018 zijn ruim 900 monsters onderzocht die alle negatief waren.

Nog geen tweede R&O

Op dit moment gelden nog geen aanvullende maatregelen in Nederland en zijn dezelfde maatregelen van kracht als voor deze melding. Een tweede reiniging en ontsmetting van  vervoermiddelen voor evenhoevigen is nog niet verplicht. Die verplichting geldt namelijk pas indien er AVP (of een andere besmettelijke ziekte) is uitgebroken onder gehouden varkens. Dat is momenteel niet het geval in België.

In België worden maatregelen genomen om de verspreiding van wilde everzwijnen uit de besmette zone tegen te gaan. Voor de varkensbedrijven gelden allerhande maatregelen. Nationaal geldt er nu een verzamelverbod voor varkens en een verplichte quarantaine bij aanvoer van  varkens. Op alle bedrijven met een of meer varkens binnen de besmette zone moet een dierenarts het bedrijf controleren binnen 72 uur. De varkens moeten binnen blijven en contact met  wilde zwijnen moet worden voorkomen. Wilde zwijnen mogen niet in contact kunnen komen met materialen, strooisel of voer op de bedrijven. Aan- of afvoer van varkens naar de bedrijven is niet toegestaan.

Strenge Deense regels

Denemarken heeft inmiddels al besloten om voor alle transporten vanuit Wallonië (waaronder de provincie Luxemburg valt) en het land Luxemburg een tweede R&O in te voeren met daarbij 7 dagen quarantaine. De rest van België, de Duitse deelstaten Rheinland-Pfalz en Saarland en de Franse regio's Hauts-de-France en Grand Est gelden als rode zones: dat betekent ook een tweede R&O en 2 dagen quarantaine.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer