Mestafzet+loopt+flinke+deuk+op
Nieuws
©

Mestafzet loopt flinke deuk op

In het eerste halfjaar is fors minder mest vervoerd dan in dezelfde periode in 2017, meldt RVO. Er zijn dit jaar ruim 44.343 minder transporten geregistreerd (-7,3 procent). Dat resulteert in een lagere hoeveelheid mest van 1,4 miljoen ton (-7,0 procent) dat is verplaatst. Droogte en de 27 procent gedaalde mestexport naar Duitsland zijn debet aan de deuk in de mestafzet.

Opvallend is de forse daling in de hoeveelheid vervoerde kilo’s fosfaat. Er is ruim 14,2 miljoen kilo fosfaat minder met de mest getransporteerd in vergelijking met de eerste zes maanden van 2017. Dit is een daling van bijna 18 procent. Een van de mogelijke oorzaken daarvan kan de verscherpte aandacht voor fraude in de mestketen zijn.
Wat betreft kilo’s stikstof is de afname (-8,0 procent) wel in lijn met de daling in de geregistreerde vervoerbewegingen en tonnen mest.

Vollere mestputten


Opvallend is dat met name het aantal vrachten varkensmest dit halfjaar fors is achtergebleven (ruim 29.000 vrachten). Dit zou betekenen dat nog 966.000 ton mest extra in de putten zit bij varkensbedrijven. Diverse transporteurs geven aan dat de mestafzet zeer moeizaam verloopt ondanks de verlengde periode om drijfmest aan te kunnen wenden op verschillende gronden. Vooral de export naar Duitsland is fors gekelderd (-27 procent). De bijna 350.000 ton lagere export bij onze oosterburen in het eerste half jaar kon niet worden opgevangen door de toename op de Belgische, Franse en overige afzetmarkten. De druk op de mestafzet zal dit najaar flink oplopen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer