Pools+hekwerk+tegen+wilde+zwijnen+komt+er+niet
Nieuws
©

Pools hekwerk tegen wilde zwijnen komt er niet

Polen zal toch geen hekwerk langs de oostgrens gaan bouwen in de strijd tegen wilde zwijnen die mogelijk besmet zijn met Afrikaanse Varkenspest. Krzysztof Ardanowski, de Poolse minister van Landbouw geeft volgens Poolse media aan daar van af te zien. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) vindt het bijna 1.100 kilometer lange hekwerk geen doeltreffende maatregel.

Polen zou langs de hele grens met Wit-Rusland, Oekraïne en Lithouwen een hek willen plaatsen met een totale lengte van maar liefst 1.100 kilometer. De werkzaamheden zouden volgens het plan in december van dit jaar van start gaan. Tegen eind 2020 zou het hekwerk er dan moeten staan.

De totale kosten van het ingrijpende project zijn geschat op zo’n 55 miljoen euro. Ardanowski heeft aangekondigd dat het gereserveerde geld in de strijd tegen AVP nu gebruikt moet worden om de biosecurity op bedrijven met varkens te verbeteren. Ook buigt hij zich nog over mogelijkheden om met een ??deel van het geld jachtclubs langs de grens te ondersteunen. De landbouwminister is van plan bij het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken te lobbyen voor medewerking. Grenswachten zouden informatie over verplaatsingen van wilde zwijnen door kunnen geven aan de plaatselijke jachtverenigingen zodat die doelgericht in actie kunnen komen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer