Zomerse+perikelen+in+komkommertijd
Blog
©

Zomerse perikelen in komkommertijd

Het is weer zomer. En wat voor één! De mussen vallen van het dak. Maar goed, dat is altijd nog beter dan wanneer je varkens omvallen van ellende. Met dit warme weer is het is voor de werkende mens al flink zweten in de stal, maar de varkens hebben ongetwijfeld ook last van de warmte; zij kunnen immers niet zweten. Daar waar ze bij de bioboer vaak wel in de modder kunnen rollen om hun warmte kwijt te raken, is de gemiddelde varkensstal niet uitgerust met een verkoelend modderbad.

We zullen de varkens dus op een andere manier een handje moeten helpen om deze warme zomer stralend door te komen. Nederlandse varkenshouders zijn een creatief en oplossingsgericht slag mensen. Onderweg komen we allerhande trucs tegen om het effect van het warme weer op de varkens zo veel mogelijk te beperken. Effectieve verkoelende manieren zijn te delen op een speciale site. Natuurlijk staat daar een beloning tegenover: een mooi, groot varkens strandlaken. Maar: op is op!

Een ander ding dat we onderweg regelmatig tegenkomen als de temperaturen oplopen is acute PIA. Een enorm frustrerend probleem als je daar in de varkensstal last van hebt. Wisselende voeropnames, schrokkerig vreetgedrag, hittestress. Vaccinatie tegen PIA is gelukkig een koud kunstje. In een handomdraai zijn varkens gevaccineerd, zonder extra zweet op de rug te krijgen. Wie zich houdt aan enkele eenvoudige spelregels haalt daar het maximale uit. Regelmatig lopen we samen met de varkenshouder een checklist door om de belangrijkste zaken rondom drinkwatervaccinatie in de stal te bekijken en specifieke risicofactoren voor PIA nader in kaart te brengen. Het kost niets, maar kan wel veel opleveren. Door de komkommertijd daarvoor te benutten, zijn zomerse perikelen te voorkomen.

Rutger Jansen
Varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer