Nog+meer+uitbraken+AVP
Nieuws
©

Nog meer uitbraken AVP

De uitbraak op het grote Roemeense varkensbedrijf van vorige week staat niet op zichzelf. De OIE (Wereldorganisatie voor Diergezondheid) meldt nog meer uitbraken in Roemenië, Rusland, Letland en op varkensbedrijven in Polen.

In de regio waar de grote uitbraak was, meldde de OIE eind juni maar liefst 17 uitbraken op backyard farms. Daarnaast is er een nieuwe uitbraak gemeld op een backyard farm in een andere regio dan waar de grote uitbraak was.  Daarnaast zijn er vier recente uitbraken bij wilde zwijnen in twee verschillende regio's in Rusland en zes uitbraken bij backyard farms. Ook in Letland is er een nieuwe uitbraak op een backyard farm en ook de situatie in Polen lijkt ernstig. De OIE meldt zes uitbraken op (kleine) varkensbedrijven in het oosten van Polen.

Besmette levensmiddelen


De kans dat AVP naar Nederland komt, is en blijft het grootst via besmette levensmiddelen die bij wilde zwijnen of varkens terecht komen. Ook transport is een risico. Daarom blijft er veel aandacht nodig voor het goed uitvoeren van de verplichte tweede reiniging en ontsmetting van vrachtwagens die uit risicogebieden terugkomen. Via wilde zwijnen kan de ziekte ook uiteindelijk wel in Nederland terecht komen, maar dat zal nog langere tijd duren. Varkenshouders moeten vooral hun personeel dat uit het oosten van Europa komt daarom goed voorlichten over deze risico’s. Bij de POV zijn folders in allerhande talen verkrijgbaar, net als de adviezen omtrent hygiëne op het bedrijf en bij het transport.

Lees ook dit bericht over de grote uitbraak.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer