Vion+koppelt+meer+orgaangezondheid+terug
Nieuws
©

Vion koppelt meer orgaangezondheid terug

Met gezonde varkens is het prettiger werken en kan de varkenshouder het meeste rendement behalen. Daarom koppelt Vion sinds 13 juni nog meer gezondheidsgegevens van het geslachte vleesvarken terug. Binnen FarmingNet is informatie over afkeuringen van hart, middenrif en nieren toegevoegd. Gezonde varkens kan Vion met minder extra aandacht en arbeid verwerken tot veilig en gezond varkensvlees. 

Aan de slachtlijn werden al diverse organen van het vleesvarken beoordeeld, zoals aandoeningen aan het borstvlies, de huid, de poten, de long en de lever. Maar sinds medio juni krijgen varkenshouders ook de afkeur van hart, middenrif en nieren van de varkens teruggekoppeld via het online informatiesysteem FarmingNet van Vion. Als een karkas of een deel van een karkas is afgekeurd, wordt dat eveneens zichtbaar gemaakt voor de varkenshouder. "Het terugkoppelen van slachtbevindingen en specifieke onderzoeken in de slachterij leveren waardevolle inzichten op. Vion deelt deze informatie graag met de varkenshouder, zodat deze met zijn of haar adviseurs op het bedrijf maatregelen kan nemen het diergezondheidsmanagement verder te optimaliseren", zegt Derk Oorburg, Director Quality Assurance Vion Netherlands. "Bovendien is het met gezonde varkens prettiger werken en kan de varkenshouder het meeste rendement behalen."

De geconstateerde aandoeningen en afwijkingen kosten geld en vragen extra aandacht en arbeid in de slachterij. "Niet efficiënt", stelt Oorburg. "Door de orgaanafwijkingen en slachtafwijkingen inzichtelijk te maken, is gericht te werken aan de diergezondheid. Een hoog gezondheidsniveau hoort bij een duurzame veehouderij: een gezonde varkensvleesproductieketen die meetelt in de internationale top."

Inzichtelijk maken


Wat varkenshouders kunnen met de extra gegevens over de afkeur van hart, middenrif en nieren, kan Oorburg niet concreet maken. "Er is nu nog maar weinig bekend over het voorkomen van die 'nieuwe' aandoeningen. Data over dergelijke orgaanafwijkingen zijn schaars in onze sector."

Maar het is hem wel duidelijk dat een varken waarvan niet alle organen gezond zijn, niet optimaal zal presteren. Wat de gevolgen van die specifieke orgaanafwijkingen zijn voor de voeropname, voerconversie of groei van het varken is nog niet aan te geven. "We beginnen met die zaken inzichtelijk te maken. Mochten op een varkensbedrijf meer orgaanafwijkingen worden gevonden dan op die van andere bedrijven, of meer dan in een eerdere periode, dan kan dat een aanjager zijn om de oorzaak te achterhalen en daardoor de diergezondheid verder te verbeteren", licht Oorburg toe. "Gezondheidsmanagement is iets waar Vion doorlopend aandacht aan besteedt richting de varkenshouders. Wij geven ze nu extra parameters waarop ze kunnen sturen."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer