Iets+minder+resistente+bacteri%C3%ABn+bij+varkens
Nieuws
©

Iets minder resistente bacteriën bij varkens

Vorig jaar is het aandeel resistente bacteriën bij varkens stabiel gebleven of licht gedaald. De daling van de resistentie volgt daarmee de lichte daling van het antibioticagebruik bij de varkens. Dat blijkt uit het jaarlijkse Maran rapport.

Volgens het Maran rapport blijkt duidelijk dat er een relatie is tussen het antibioticagebruik en het resistentieniveau bij varkens. De eerste jaren na 2009 was er sprake van een flinke daling van het antibioticagebruik. In 2016 en 2017 daalde het antibioticagebruik langzamer en ook de daling in het resistentieniveau vlakt nu af.

Belangrijk is dat er bij varkens geen of vrijwel geen antibiotica worden ingezet die van belang zijn voor gebruik bij de mens. Dat zijn bijvoorbeeld fluoroquinolonen, derde en vierde generatie cefalosporinen en het geldt ook voor colistine. Er is daardoor ook nauwelijks sprake van resistentie tegen deze geneesmiddelen bij varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer