Dagblad+positief+over+ontwikkeling+varkenstoilet
Nieuws
©

Dagblad positief over ontwikkeling varkenstoilet

De stal van de toekomst waarbij de emissie bij de bron wordt aangepakt, krijgt positieve waardering van Dagblad Trouw. Er heerst geen zware ammoniakgeur die direct op de keel slaat, constateert de journalist die de Stal van de toekomst - een stal met varkenstoilet en dagontmesting - bij Hans en Diny Verhoeven bezocht.

Op woensdag 23 mei verscheen een paginagroot artikel in dagblad Trouw over de ontwikkelingen van het varkenstoilet. De Keten Duurzaam Varkensvlees werkt met het varkenstoilet en dagontmesting aan een stal die gezonder is voor de dieren en minder ammoniak, fijnstof, methaan en geur uitstoot.

Voor alle dieren


Deze stal van de toekomst - waarbij de emissie bij de bron wordt aangepakt - komt in zicht voor alle categorieën varkens, ook in bestaande stallen. Met hulp van de provincie Noord-Brabant is De Hoeve Innovatie momenteel bezig bestaande stallen om te bouwen. Dat zijn zowel kraamstallen, stallen voor guste en dragende zeugen en voor gespeende biggen als stallen voor vleesvarkens. Daardoor kunnen er voldoende metingen worden verricht om voor al deze diergroepen een erkenning te krijgen.

De verwachting is dat de eerste resultaten in de eerste helft van 2018 beschikbaar komen en dat de systemen uiterlijk eind 2018 een emissiefactor krijgen in de Regeling ammoniak en veehouderij. Dan kunnen ander veehouders het systeem gaan toepassen. De testbedrijven zullen dan hun eigen locaties ook gaan aanpassen.

 

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer