Flinke+problemen+met+mestafzet
Nieuws
©

Flinke problemen met mestafzet

Varkenshouders hebben grote problemen met de afzet van mest. Volgens de POV is de mestafzet dit voorjaar 35 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf  jaren. Terwijl het voorjaar de periode is om de mestputten leeg te rijden.

Er zijn meerdere redenen voor de problemen met de mestafzet dit voorjaar. Hoofdoorzaak is het natte en koude voorjaar. Akkerbouwers konden pas laat aan het werk op hun land en tijd voor het uitrijden van organische mest was er niet meer. De akkerbouwers hebben in plaats daarvan kunstmest gebruikt.

Concurrentie rundveemest
Een andere factor is de concurrentie met rundveemest. Bijna 60 procent van de rundveebedrijven had in 2017 een overschot aan mest. “De gedachte was dat er dit jaar minder druk op de mestmarkt zou zijn doordat de omvang van de rundveestapel is gedaald”, zegt Jaap Uenk voorzitter van de sectie meststoffendistributie van Cumela Nederland. “Er is echter veel minder rundveemest gescheiden in dikke en dunne fractie, waardoor er juist meer druk op de mestmarkt is gekomen.”

Lastige afzet Duitsland
Daarnaast is ook de afzet van digestaat en mest naar Duitsland een probleem lastiger geworden. De regels in Duitsland zijn volgens Uenk aangescherpt en dat zorgt ervoor dat de acceptatie van mest bij de akkerbouwers minder is.

Te weinig mestverwerking
Volgens de POV heeft ook de aangescherpte handhaving ervoor gezorgd dat er minder mest is geplaatst en ook de verwerkingscapaciteit van mest is verminderd. “Meer mestverwerking was zeker nodig geweest”, vindt ook Uenk. “Er zijn veel plannen en initiatieven, maar het duurt door alle procedures te lang voor het gerealiseerd is.”

Alles bij elkaar heeft dit vooral consequenties voor de afzet van varkensmest. Dit zal nog het hele jaar doorwerken. De mest die dit voorjaar niet op de markt is gekomen zal druk geven op de mestmarkt in de nazomer.

Zorgelijk
De POV vindt het een zorgelijke situatie. Daarbij staat het rendement op de varkensbedrijven dit jaar toch al onder druk door de lagere prijzen. Samen met LTO is POV met het ministerie in gesprek over oplossingsrichtingen. Welke dat zijn is momenteel niet bekend.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer