%E2%80%98SPF%3A+feest+voor+jezelf+en+je+medewerkers%E2%80%99
Nieuws
©

‘SPF: feest voor jezelf en je medewerkers’

“Varkenshouders moeten kosten gestuurd werken, simpelweg omdat de varkensvleesproductie een mondiale aangelegenheid is. Een global pigrace”, stelt varkenshouder en tot dierenarts opgeleide Gerrit Bronsvoort. “Op exportmarkten voor varkensvlees moet je in toenemende mate concurreren met landen als Rusland, China en zelfs Chili. Niet alleen omdat ze daar grote, goed ingerichte units met zeugen en vleesvarkens uit de grond stampen, maar ook omdat ze opstarten met SPF-dieren.”

Als Nederland mondiaal mee wil blijven doen, zullen bedrijven gas moeten geven op het verlagen van hun kostprijs. Het werken met SPF-varkens is volgens Bronsvoort dé kans voor varkenshouders. “Maar besef dat u de enige in de hele varkensvleesproductieketen bent die belang heeft bij SPF-productie. Veel problemen zijn met techniek waaronder antibiotica op te lossen. Zo lang de trigger, het varkensaidsvirus PRRS, rondwaart, blijven secundaire infecties veel rendementsverlies op opleveren.”

Ook in een varkensrijk land is SPF volgens hem een haalbare kaart. “Als je met SPF-zeugen opstart en erin investeert om die status ook te behouden, dan verdien je de investering in 3 tot 4 jaar terug. Zeker als je vleesvarkens zelf slachtrijp maakt. Je verdient niet alleen tonnen euro’s extra door honderden grammen hogere groei, de fors lagere voerconversie en verminderde uitval, ook is het elke een feest voor jezelf en je medewerkers om met gezonde dieren te werken. En omdat er minder medicijnen nodig zijn heb je ook minder problemen met de consument en de resistentieproblematiek.”

Zeugenhouders die SPF-biggen produceren zullen lagere dierenartskosten hebben en een hogere toeslag beuren. Met name Duitse vleesvarkenshouders willen een probleemloze big in hun stallen. Sinds 2000 heeft Bronsvoort een SPF-bedrijf met 1.600 zeugen en 5.000 vleesvarkens in het voormalige Oost-Duitsland en doet aan eigen aanfok. Hij krijgt een toeslag van 9 euro op de Weser-Ems-notering voor biggen. Fokkerijbijproducten, breuken en ander biggen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen blijven op zijn bedrijf. “Hierdoor hebben wij jaarrond afzetzekerheid, ook in lastigere periodes zoals de zomer.” De dierenartskosten op zijn bedrijf bedragen rond de 45 euro per zeug per jaar. Minder dan de helft in vergelijking met gangbare vermeerderingsbedrijven in Duitsland.

Het SPF-verhaal moet bij Nederlandse varkenshouders gaan leven, vindt Bronsvoort. "Het is de enige manier van overleven. Maar de risicofactoren om PRRS-vrij te blijven, moet je wel uitschakelen. Omdat eigen aanfok een van de cruciale succesfactoren is, zouden alleen daarom al alle K.I.-stations PRRS-vrij moeten zijn."

Dit betoog hield Gerrit Bronsvoort tijdens de twaalfde editie van het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid op 16 januari in Eindhoven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer