Vliegwiel+diergezondheid+laten+draaien
Nieuws
©

Vliegwiel diergezondheid laten draaien

De Nederlandse vleesvarkenshouderij laat momenteel 100 miljoen euro per jaar liggen, puur omdat de genetische potentie van vleesvarkens onvoldoende wordt benut. Dat stelt directeur van DLV Advies, Paul Bens. “De huidige generatie vleesvarkens kan een gemiddelde daggroei van 1.200 gram realiseren. Dat bewijzen de SPF-bedrijven in de top van de fokkerijketen. Daarentegen is bij het gemiddelde Nederlandse varkensbedrijf de daggroei iets hoger dan 800 gram. En in dat cijfer is de laatste jaren maar weinig verbetering gekomen. Als door het verbeteren van de diergezondheid de groei per dag wordt opgekrikt naar 875 gram, dan durf ik de stelling wel aan dat de sector daarmee 100 miljoen euro kan winnen, bij een gelijkblijvende voederconversie."

Globaal kijkend naar de gezondheidsstatus van de Nederlandse varkenshouderij dan valt 95 procent in het profiel 'conventioneel'. De overige 5 procent zit in de top van de varkensproductieketen: dat zijn voornamelijk SPF kern- en subfokbedrijven en enkele vermeerderingsbedrijven met een hogere gezondheidsstatus. ln Nederland geldt in de regel dat een SPF-varkensbedrijf vrij is van PRRS, Mycoplasma en APP.

Om de diergezondheid in de hele varkenshouderij naar een hoger niveau te krijgen, zal een deel van de vermeerderingsbedrijven bewust moeten werken naar depop-repop met SPF-dieren. Wel dient de externe biosecurity op een varkensbedrijf dan strak op orde te zijn. “Als je dat niet op orde hebt, kun je intern nog zóveel aan biosecurity doen om de gezondheid te verbeteren, het helpt niks. Dan heb je binnen een maand dezelfde ziektekiemen weer op het bedrijf terug.”  Bens: “Als we die categorie SPF-bedrijven met een paar procent kunnen uitbreiden evenals het aandeel bedrijven met een hogere gezondheidsstatus, dan begint het vliegwiel al te draaien. Als het gemiddelde van de sector over vijf jaar op het niveau zit waar de top 20 procent van de bedrijven nú zit, qua technische en financiële resultaten, dan haal je die 100 miljoen euro per jaar al binnen. Puur door het kapitaliseren van het genetisch potentieel."

Voordat het zo ver is, is er nog een lange weg te gaan. "Maar het is voor mij ondenkbaar dat we over tien jaar nog steeds op dezelfde manier varkens houden als nu", stelt Bens. "Dit komt door de toenemende druk vanuit de maatschappij. Denk aan MRSA, antibioticagebruik. We moeten echt op een andere manier varkens gaan houden, met een veel lagere ziektedruk."

Lees hier hele artikel van DLV.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer