Situatie+AVP+noopt+niet+tot+extra+maatregelen
Nieuws
©

Situatie AVP noopt niet tot extra maatregelen

De verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in verschillende lidstaten van de Europese Unie noopt vooralsnog niet tot het verder aanscherpen van maatregelen in Nederland. Wel bestempelt Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de situatie als zorgwekkend. “Alle EU-lidstaten en de Europese Commissie zijn zich zeer bewust van de risico’s van verdere verspreiding. De ziekte is vooral moeilijk te bestrijden in de wilde zwijnenpopulaties.”

Op dit moment zijn er geen aanscherpingen voor het beheer van wilde zwijnenpopulaties in Nederland. De ziekte komt weliswaar voor in wilde zwijnen in Polen, de drie Baltische Staten en Tsjechië, maar vooralsnog is de kans volgens de landbouwminister niet groot dat via verspreiding van de wilde zwijnen de ziekte zich snel westwaarts verplaatst. “De Europese Voedselveiligheidsautoriteit, EFSA, acht dit risico niet groot. Ook experts in Nederland schatten het risico nog laag in.” Zolang er geen besmetting is bij wilde zwijnen in Nederland, zijn volgens Schouten extra maatregelen voor buiten gehouden varkens niet opportuun.

Menselijk handelen
De introducties van het AVP-virus naar nieuwe gebieden, zoals onlangs in Polen, wordt vooral geassocieerd met menselijk handelen. Het risico daarvan is alom bekend. Daarnaast moet strikte Europese regelgeving voorkomen dat de ziekte door middel van transporten wordt verspreid. Om de kans op introductie zo klein mogelijk te maken, geldt in Nederland een verplichting van dubbele reiniging en desinfectie van wagens die leeg terugkeren uit landen waar uitbraken van varkenspest bij gehouden varkens zijn vastgesteld. De NVWA voert daarop een administratieve controle uit.

Schouten vindt het belangrijk dat alle betrokken sectoren in Nederland hun verantwoordelijkheid nemen om insleep van de AVP te voorkomen. Het nemen van bioveiligheidsmaatregelen, zoals het naleven van het verbod van het voeren van keukenafval aan varkens, is essentieel, zowel op varkenshouderijen als door jagers en bezoekers van natuurgebieden.

Dit antwoordt Schouten op vragen die de SP en ChristenUnie indienden voor het Schriftelijk Overleg Landbouw- en Visserijraad.

Lees ook Mens verspreidt Afrikaanse varkenspest

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer