Roemeni%C3%AB+bezwijkt+onder+druk+van+AVP
Nieuws
©

Roemenië bezwijkt onder druk van AVP

De opmars van Afrikaanse Varkenspest (AVP) gaat onverminderd door. Ook Roemenië is weer bezweken onder de druk van het rondwarende virus. Afgelopen week werd bevestigd (12 januari door de OIE) dat een backyard-farm met 34 varkens werd getroffen door het AVP-virus. Het bedrijfje ligt nabij de drielandgrens van Roemenië, Oekraïne en Hongarije. In augustus 2017 werd voor het laatst een vergelijkbaar varkensbedrijfje getroffen door AVP.

Het heeft meer dan drie weken geduurd voordat deze AVP-uitbraak in Roemenië werd vastgesteld. Sinds 19 december waren de dieren met verschillende leeftijden al ziek. Intussen zijn 21 dieren overleden en werden 13 dieren geruimd. Hoe het virus op het bedrijf is beland, dat wordt nog uitgezocht.
Kortom: de dreiging van AVP aan de oostgrens van de EU wordt opnieuw opgevoerd.

De belangrijkste besmettingsroute van het Afrikaanse varkenspestvirus zijn besmette dieren en diertransportmiddelen. Maar ook overleeft dat zeer besmettelijke virus in vers varkensvlees en vleeswaren.

Vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkomen uit Roemenië moeten onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. Deze verplichting geldt ook voor vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkeren uit de risicolanden Estland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Polen en alle landen buiten de EU. Tsjechië staat niet op die lijst van de NVWA omdat het AVP-virus in dat EU-land alleen is aangetroffen bij wilde zwijnen en niet bij commercieel gehouden varkens. Italië staat juist wel op de lijst, geeft de NVWA aan, omdat op Sardinië al jarenlang Afrikaanse Varkenspest aanwezig is.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer