Zekerheid+over+dosering+ontsmetting
Nieuws
©

Zekerheid over dosering ontsmetting

Voortdurend ontsmetten van de laarzen hoort er bij op een varkensbedrijf. Schoon en ontsmet schoeisel van zowel de varkenshouder, de medewerkers als de bezoekers voorkomt de insleep van ziekten. Voor een altijd juiste dosering van het ontsmettingsmiddel is het middel verkrijgbaar in tabletvorm.

De ontsmettingsbak voor de laarzen is een van de twee opties om de laarzen te ontsmetten. Het advies van Arjan Wermink, hygiënespecialist van MS Schippers is om op de eerste plaats te zorgen voor schone laarzen. Dat kan met een laaarzenwasser of met een kleine hogedrukspuit af te spuiten terwijl ze op hun kop hangen. Dan is te zien of de zool ook goed schoon wordt.

Na het reinigen is ontsmetten mogelijk met de rugspuit of met een ontsmettingsbak. Voor een handige dosering van het ontsmettingsmiddel in de ontsmettingsbak heeft MS Schippers een tablet gemaakt. Daarin zit precies de juiste dosering voor 10 liter water. De tablet is omhuld met een zelfoplosbare verpakking, zodat de toediening veilig kan.

Een tablet kost 25 cent per stuk. Hoe lang een varkenshouder daar mee kan doen is afhankelijk van het aantal keren dat er iemand door de bak loopt en of de laarzen dan goed schoon zijn.  Dus goed schoon houden van de laarzen verlaagt de kosten. Als het middel nog goed werkt kleurt het water rood. Werkt het middel niet meer goed, dan is het water kleurloos en is vervangen van het water noodzakelijk.

Het middel MS Kiemkill doodt vele ziektekiemen onder andere ook varkenspest. Al kom je er volgens Wermink natuurlijk niet met alleen maar een goede laarzenhygiëne om ziekten tegen te houden.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Partners

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer