Primeur+familiestal+komt+in+Boekel
Nieuws
©

Primeur familiestal komt in Boekel

De allereerste familiestal in de varkenshouderij zal dit najaar gebouwd worden bij de familie Beckers in Boekel. Op het stuk grond staat nu nog een traditionele varkensstal.

Familievarkens zijn geen gewone varkens én geen biologische varkens. Het zijn eigentijdse varkens: dieren die in familieverband op de meest natuurlijke manier in een stal samenleven. Binnen de muren is alles zo ingericht dat ze een stressvrij leven kunnen hebben. “Uitloop naar buiten is dan overbodig”, stelt Bart Hooijer van stalinrichter Vereijken Hooijer in Beek en Donk.

Samen met varkenshouders, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers  bedacht Hooijer de familiestal. “Na veel inspanningen en investeringen kunnen we met financiële ondersteuning van de EU, de overheid en de provincie Noord-Brabant het zogenaamde ‘living lab’ in Boekel bouwen. Twee jaar bekijken we of zo’n stal draait en of de dieren onder meer robuuster zijn. Het zal een leertraject worden waarvan ook de gangbare varkenshouderij zal kunnen profiteren.”

De manier van varkens houden in de familiestal is innovatief. Er wordt optimaal ingespeeld op de natuurlijke behoeften van de varkens die graag in familieverband leven en van elkaar leren en sociaal gedrag ontwikkelen. Varkens zijn zindelijke dieren en willen aparte plaatsen om te mesten en urineren. Daarom zijn er toiletten gemaakt met directe mestafvoer, waardoor de familiestal nagenoeg geurvrij zal zijn. Varkens krijgen vast voer in bakken en ze kunnen een gedeelte van hun rantsoen zelf zoeken. Voor zeugen zijn er nestkamers waar ze in afzondering kunnen werpen, familiegenoten kunnen er op kraamvisite komen. Er ligt zand op de vloeren en ze kunnen lekker door de modder rollen. Het dak is speciaal ontworpen zodat het zacht licht doorlaat. Hooijer: “In een familiestal zit alles wat varkens gelukkig maakt en hij wordt gebouwd in harmonie met de omgeving. De stal is beter voor mens, dier, milieu en economie. Familievarkens hebben een lekker leven en dat ga je proeven.”

Lees meer over de familiestal.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer