In+7+seconden+berengeur+ontdekt
Nieuws
©

In 7 seconden berengeur ontdekt

Met een nieuwe techniek blijkt het mogelijk om binnen 7 seconden berengeur op te sporen. De techniek is door Kaat Verplanken van de Universiteit Gent getest. Bij een eerste test werd 100 procent van de beren met berengeur opgespoord. Dat biedt perspectief voor toepassing in de slachtlijn.

De techniek die is gebruikt heet ‘Rapid evaporative ionization mass spectrometry’, kortweg REIMS genoemd. Het komt erop neer dat met een intelligent mes (iKnife) een snede in het nekvet wordt gemaakt. Daarbij wordt het vet verhit en tegelijk een monster van de vrijkomende stoffen genomen. Dit monster gaat dan direct naar een massa-spectrometer. Dit apparaat kan heel exact onderscheid maken tussen verschillende stoffen. In dit geval zijn het de vetzuren en zogeheten fosfolipiden die worden gemeten. Bij beren met berengeur en beren zonder berengeur verschilt de samenstelling van die stoffen. In een on-line databank zijn die gegevens opgeslagen. Door de uitkomst van het monster daarmee te vergelijken is dan onderscheid te maken tussen beren met en zonder berengeur.

Bij een test met in totaal ruim 300 monsters wist de REIMS techniek in honderd procent van de gevallen goed te scoren. Dat wil zeggen alle monsters van nekvet zonder berengeur werden door de REIMS ook aangewezen als vlees zonder berengeur en alle monsters met berengeur werden ook voor 100 procent teruggevonden. Het totale proces van meten tot de uitslag is daarbij binnen 7 seconden gereed.

De REIMS techniek lijkt dan ook veelbelovend. De techniek is snel genoeg. De EU stelt als eis aan de techniek moet passen bij een snelheid van de slachtlijn van 600 karkassen per uur. De helft hiervan is beren, waarbij er dus per berenkarkas 12 seconden tijd beschikbaar is. Dat is met REIMS dus goed haalbaar. De komende tijd zal er nader onderzoek plaatsvinden naar de toepassing van REIMS in de slachterij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer