Proefbedrijf+scoort+goed
Achtergrond
©

Proefbedrijf scoort goed

Proeven uitvoeren en toch goede resultaten behalen. Het lukt niet altijd geeft bedrijfsleider Jan Jaap Huisman van Schothorst Feed Research toe. “Wel streven we altijd naar resultaten in de top 25 procent en dat lukt bijvoorbeeld met 30 biggen per zeug.”

Schothorst Feed Research is een uniek proefbedrijf omdat er zowel onderzoek naar melkvee, pluimvee als varkens plaatsvind. Het SPF-varkensbedrijf telt 350 zeugen en 3.000 vleesvarkens. Naast onderzoek voor diverse voerbedrijven is het ook proefbedrijf voor Topigs Norsvin. Die test hier alle berenlijnen: Tempo, Talent, Top Pi en Norsvin Duroc test. Qua zeugen zit het proefbedrijf volop in de overschakeling naar de TN70.

Vanwege alle onderzoek voor de voerbedrijven en de fokkerij-organisatie, zijn de zeugen, biggen en vleesvarkens vrijwel voortdurend op de een of andere wijze ingezet voor een onderzoek. Al die verschillende proeven, hebben volgens Huisman wel invloed op de resultaten. “Soms mogen we in een onderzoek geen biggen overleggen. Dat is dan best wel lastig met grote tomen biggen. Of als er een proef loopt waarbij we de biggen in het kraamhok pas de laatste week mogen gaan bijvoeren. Dat heeft dan wel invloed op de resultaten.”
Desondanks zijn de technische resultaten goed te noemen met 30 gespeende biggen per zeug en een groei van de vleesvarkens, die afhankelijk van de proef en de kruising op 800 tot meer dan 900 gram per dag ligt.

Vanwege alle proeven is wegen een van de meest voorkomende werkzaamheden op het proefbedrijf. Vrijwel al het voer dat de zeugen, biggen en vleesvarkens vreten, wordt op de een of andere manier gewogen. In de kraamhokken en bij de gespeende biggen en bij een dele van de vleesvarkens gebeurt dit handmatig. Bij de dragende zeugen verloopt het volgen van de voeropname en voersoorten via het voerstation, bij een deel van de vleesvarkens gaat dit via het IVO-G station.
De varkens worden natuurlijk ook gewogen. Dat begint al direct bij de geboorte en dat gaat door in de opfok, de vleesvarkensstal tot en met de zeugen. Binnenkort komt er een weegbrug in de terugloopgang van de voerstations om de gewichtsontwikkeling van de dragende zeugen voortdurend te kunnen volgen.

Wegen van de zeugen zal ook op een normaal varkensbedrijf steeds belangrijker worden, verwacht Huisman. “Met de moderne zeugenlijnen als een TN70 kun je niet meer alleen vertrouwen op een goede spekdikte. De zeugen moeten ook zwaar genoeg zijn. Ze moeten in de dracht goed groeien, zodat ze zich in de lactatie goed kunnen weggeven.”

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer