Nul+berengeur+door+voer
Nieuws
©

Nul berengeur door voer

De Belgische voerfabrikant Dumoulin heeft een voer ontwikkeld waarmee het in een proef is gelukt om berengeur geheel te onderdrukken. De fabrikant lanceert het nieuwe voer: Taintstop tijdens Agriflanders als alternatief voor castratie van beren en vraagt er patent op aan.

De Belgische voerfabrikant Dumoulin heeft een voer ontwikkeld waarmee het in een proef is gelukt om berengeur geheel te onderdrukken. De fabrikant lanceert het nieuwe voer: Taintstop tijdens Agriflanders als alternatief voor castratie van beren en vraagt er patent op aan.

Hoe het voer precies werkt is niet bekend. Dumoulin geeft aan dat het voer zorgt voor een beter werking van de dikke darm. Dit leidt dan tot een betere spijsvertering en kalmere dieren.

In de proef kregen de varkens dit nieuwe voer in de laatste drie weken voor afleveren te voeren. Hierdoor kon het percentage berengeur tot nul procent worden gereduceerd, heeft het Belgische onderzoeksinstituut ILVO vastgesteld. Bij de beren die standaardvoer kregen vonden ze acht procent berengeur. De chemische analyse van het vlees op skatol en androstenon, de stoffen die berengeur veroorzaken, bevestigde dit resultaat. Bij de proefgroep lag de skatolwaarde onder kritische grens van 250 ppb en androstenon bleef onder de kritische grenswaarde van 3.000 ppb.

Voor het verminderen van berengeur is inuline een belangrijk onderdeel in het voer. Dit vermindert de hoeveelheid onverteerd tryptofaan in de dikke darm. En dat heeft weer een groot effect op de ontwikkeling van skatol, een van de veroorzakers van berengeur. In 2012 heeft Wageningen Universiteit het effect van vier procent inuline in aflevervoer onderzocht, samen met onder andere een verlaging van het ruw eiwitgehalte en het aanzuren van voer.  In het onderzoek werd het aantal dieren met berengeur wel verminderd, maar dat verschil was niet duidelijk genoeg (niet significant). Ook werd er geen groot effect op skatol en androstenon gevonden.

Een Europees onderzoek, uitgevoerd in Spanje, kwam tot betere resultaten door het verhogen van het gehalte inuline naar 7 procent. Maar ook in dit onderzoek was berengeur niet geheel te voorkomen.

Dumoulin is overtuigd van de werking van Taintstop en heeft er patent op aangevraagd. Dat betekent dat er meer aan het voer moet zijn aangepast dan alleen de grondstoffen, want patent aanvragen op een bepaalde grondstoffensamenstelling kan niet.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer