Bewuste+keuze+bijproducten
Achtergrond
©

Bewuste keuze bijproducten

Om de stijgende productie op het zeugenbedrijf bij te houden, moeten de vleesvarkens harder groeien. Een gezonde darm is dan nodig. Daarom maakt bedrijfsleider Erwin Kelder op De Drenthehoeve een bewustere keuze in de bijproducten en zet hij een PIA-vaccinatie in.

Om de stijgende productie op het zeugenbedrijf bij te houden, moeten de vleesvarkens harder groeien. Een gezonde darm is dan nodig. Daarom maakt bedrijfsleider Erwin Kelder op De Drenthehoeve een bewustere keuze in de bijproducten en zet hij een PIA-vaccinatie in.

Op de Drenthehoeve moeten de laatste vleesvarkens na 17,5 weken weg, zodat Kelder op 18 weken weer een volgende ronde kan opleggen. Alleen dan lukt het om de stijgende biggenproductie van de 1.200 zeugen op de Polderhoeve bij te houden. Dit betekende dat de ronde een week korter moest worden. Daartoe moest de groei met zo’n 35 gram per dag omhoog.

Een groot varkensbedrijf krijgt echter voortdurend allerhande grondstoffen aangeboden. Met als gevolg dat de darmgezondheid onder druk staat. Kelder heeft dat op de eerste plaats aangepakt door te gaan vaccineren tegen PIA via het brijvoer.

Ten tweede heeft hij zijn aandacht gericht om de grondstofkeuze en de rantsoensamenstelling in overleg met AgruniekRijnvallei, de leverancier van het kernvoer. Het rantsoen moet voldoende eiwit bevatten en 1.15 EW-waarde halen. Daarbij is het wel oppassen met zuivelproducten heeft Kelder gemerkt. “Bij zuivelproducten is er een reëel risico van gisten. Dat moet je goed in de gaten houden, de kwaliteit van het voer holt bij gisting achteruit omdat die gistbacteriën en schimmels voedingstoffen uit het voer halen. Dan voer je dus niet meer wat je denkt dat je voert.”

De combinatie van de PIA-vaccinatie en strikter omgaan met de kwaliteit van de bijproducten heeft het gewenste effect geleverd.  De groei is met 92 gram per dag gestegen en de EW-conversie is gedaald van 2,79 naar 2,62.

Bekijk hier de beeldreportage.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer