ING+schetst+gunstige+vooruitzichten
Nieuws
©

ING schetst gunstige vooruitzichten

Voor zowel de zeugenhouderij als de vleesvarkenshouderij zijn de perspectieven voor wat betreft rendement goed voor dit jaar. Dat beeld voor 2017 schetst het Economisch Bureau van ING. 2016 gaat de boeken in als een gemiddeld jaar voor vleesvarkenshouders. Het gemiddeld maandsaldo (opbrengsten minus kosten) van een gestandaardiseerd bedrijf komt uit rond de 10.000 euro. Dit vrijwel gelijk aan het maandsaldo in 2015, maar ligt zo’n 2.000 euro lager dan het 10-jarig gemiddelde. De prijsvooruitzichten voor 2017 voor de vleesvarkens blijven volgens de economen van ING goed vanwege de stijgende vraag uit China. Mede doordat varkensvlees in het duurdere segment kan worden afgezet.

Voor vermeerderaars is 2016 een prima jaar geweest. Na een dramatisch 2015 met een maandsaldo van rond de 12.500 euro was dat saldo vorig jaar circa 30.000 euro per maand. De bruto marge ligt in 2016 tweeëneenhalf keer hoger dan in het jaar ervoor. Het 10-jarig gemiddelde ligt volgens de ING-cijfers op ongeveer 22.500 euro per maand. Voor de zeugenhouderij zullen volgens de wet van de varkenscyclus de prijzen en rendementen naar verwachting in het voorjaar van dit jaar pieken. Vervolgens zakken die terug naar gemiddelde niveaus.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer